28. novembar 2013.28. nov 2013.
ODRŽANA SEDNICA SKUPŠTINE GRADA

POREZI U PRVOM PLANU

Usvojen izveštaj o reviziji Završnog računa za 2012. godinu. Stope poreza na imovinu i amortizacije ostaju nepromenjene, dok opozicija iznosi primedbe da su među najvišim u Državi
Prošle srede održana je 8. sednica Skupštine Grada Šapca. Na Dnevnom redu bilo je 14. tačaka i još 4 dopunjene. Najvažnija su bile odluke o porezu na imovinu, amortizaciji i reviziji Završnog računa za 2012. godinu. Odbornici Socijalističke partije Srbije, ni ovoga puta nisu prisustvovali zasedanju.
Sednica je počela odavanjem pošte nedavno preminuloj odbornici dr Radi Simić. Prva, dopunjena, tačka dnevnog reda upravo se i odnosila na prestanak mandata dr Simić i utvrđivanje početka mandata novog odbornika, diplomiranog tehnologa Rada Živkovića, koji se na izborima nalazio na listi “Izbor za bolji život, Boris Tadić“.
Većinom glasova usvojena je stopa poreza na imovinu, u visini od 0, 40 odsto. Izglasane su i dopunjene tačke Dnevnog reda koje se odnose na određivanje zona, usklađivanje prosečnih cena kvadratnog metra nepokretnosti za utvrđivanje poreza na imovinu za sledeću godinu, i odluka o koeficijentima za utvrđivanje poreza na imovinu za nepokretnosti obveznika koji vode poslovne knjige u Gradu. Većina odbornika glasala je i za odluku da stopa amortizacije na godišnjem nivu iznosi 0,8 odsto, a najviše do 40 odsto.
Porez na poljoprivredno zemljište na teritoriji Grada Šapca neće se naplaćivati tokom 2014. godine.
Prema rečima Marijane Kostadinović, načelnika Odeljenja za finansije, stope poreza na imovinu i amortizacije su ostale na istom nivou kao i prethodne godine, ali ih zakon obavezuje da svake godine donose te odluke.
-Izmenom Zakona o porezu na imovinu koji je donet u junu ove godine, bili smo u obavezi da do kraja novembra donesemo odluke u skladu sa istim, da bismo sledeće godine mogli nesmetano da funkcionišemo. Nije bilo promene stope kod stopa poreza na imovinu, kao ni stopa amortizacije. Bilo je promena kod zoniranja i odluka o cenama po kvadratu kod obračuna poreza na imovinu. Do sada smo cene množili sa cenama po kvadratu koje smo dobijali od Poreske uprave i Statistike i na osnovu toga obračunavali porez. Prema novom Zakonu, u obavezi smo da sami odredimo cenu nekretnina po kvadratu, u zavisnosti od zone. Zakon nas obavezuje da imamo 2 zone, mi smo odredili 4, kako bismo građanima omogućili da ne plaćaju više poreza nego što bi trebalo, objasnila je Kostadinovićeva.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa