5. decembar 2013.5. dec 2013.
HRAM KULTURE

POEZIJA IZNAD IDEOLOGIJE

Institut za književnost i umetnost, u saradnji sa Bibliotekom šabačkom, objavio je Zbornik radova „Pesnička poetika Oskara Daviča“, koji je promovisan protekle srede u Svečanoj sali Biblioteke
Pre dve godine, imali smo dvodnevni skup, koji je bio posvećen Oskaru Daviču, a koji je rezultirao ovim Zbornikom. Uvek smo dužni da se vraćamo svom zavičaju i da činimo za njega što možemo. A kad naši velikani više nisu na ovom svetu, onda je zavičaj njima dužan. Među mnogima kojih bi trebalo da se sećamo je i naš Šapčanin, Oskar Davičo. On je voleo svoj rodni grad, o njemu je pisao, a još za svoga života, 70-ih godina, Biblioteci šabačkoj je poklonio veliki deo svojih rukopisa, knjiga koje je dobio od svojih prijatelja književnika i pisma, rekla je Sonja Bokun Đinić, direktorka Biblioteke.
Petnaestu knjigu u seriji zbornika naših najznačajnijih pesnika, uredili su prof. dr Jovan Delić i dr Dragan Hamović. Pored njih, Zbornik radova „Pesnička poetika Oskara Daviča“ predstavili su Boško Suvajdžić, Predrag Petrović i Strahinja Polić.
-Mislili smo da je sazrelo vreme da se govori o Oskaru Daviču i da se njegovo delo predstavi. On nije bio jednostavan čovek, naprotiv, bio je veoma komplikovana pojava. Neobičan temperament u srpskoj poeziji, bio je i veliki istraživač jezika. Međutim, Davičo je imao raznih faza u svom životu, od lirski briljantnih do otpora prema dogmatskom i staljinističkom shvatanju pesništva i književnosti. Ali, i tada je bila i uvek ostala kod njega, ne samo socijalna angažovanost, nego i potreba da se politički svrstava i izjašnjava. Njegova ideologija je ostavljala različit trag u književnom životu. Mislim da smo prema ovom pesniku poslednjih decenija bili nepravedni, zaključio je Delić.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa