5. decembar 2013.5. dec 2013.
ŠAPČANI U ZAGREBU

KORAK NAPRED

Na nedavno održanoj Međunarodnoj smotri tehničkog stvaralaštva i inovacija mladih, među 32 zemlje iz celog sveta, Republiku Srbiju je zastupao Stefan Čamdžić iz Šapca
Uspešna saradnja Mitra Mitrovića, profesora tehničkog i informatičkog obrazovanja i njegovog učenika Stefana Čamdžića, godinama već, ubira svoje plodove.
- Počeli smo da sarađujemo još u petom, a intenzivnije u šestom i sedmom razredu zbog takmičenja koja organizuje Ministarstvo prosvete. Stefan je dva puta bio treći na republičkom takmičenju, prvi put sa maketom Jevremovog konaka, a drugi sa maketom manastira Kaona, sa kojom je ove godine bio jedan od tri predstavnika Republike Srbije na Međunarodnoj smotri tehničkog stvaralaštva u Zagrebu. Prepoznao sam dar koji Stefan ima, mada i on sam pokazuje veliko interesovanje za ovu oblast, izjavio je profesor.
Na pitanje šta planira dalje, koju će školu da upiše i šta će da studira, Stefan je rekao da mu je želja da se orijentiše na informatičke tehnologije u srednjoj školi, ali da ne zna koji će fakultet da upiše. “Razmišljam samo jedan korak unapred, “, rekao nam je. Očigledno je da deca koja žive u zemljama u tranziciji, ukoliko ne krenu stranputicom, neminovno brže sazrevaju od svojih vršnjaka u komfornijem okruženju.
- U Zagreb sam otišao sa maketom manastira Kaona za koju sam prošle godine osvojio treću nagradu na republičkom takmičenju na temu “Arhitektonski objekti vizantijskog stila“. Ne samo što je najbliži, manastir Kaona je najlepši manastir koji je građen u vizantijskom stilu. Rad je trebalo da se predstavi realno, sa stvarnim dimenzijama, naravno umanjen, u razmeri 1:50. Međunarodna smotra u Zagrebu nije bila takmičarskog karaktera, ali je poseban i sasvim različit osećaj u odnosu na prethodna iskustva.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa