5. decembar 2013.5. dec 2013.
NOVI VID USPEHA U POLjOPRIVREDNOJ PROIZVODNjI

UDRUŽIVANjE I ZADRUGARSTVO

Od polovine 19. veka u Evropi nastaju prvi vidovi zadružnog organizovanja, pre svega zanatlija, a zatim i zemljoradnika. Prva kreditna zemljoradnička zadruga u Srbiji osnovana je 1894. godine u selu Vranova kod Smedereva. Već naredne, 1895., osnovan je Glavni savez srpskih zemljoradničkih zadruga. Samo tri godine kasnije donet je prvi zakon koji je regulisao ovu zadružnu oblast ““ Zakon o zanatskim i zemljoradničkim zadrugama. Do 1900. godine u Srbiji je bilo preko 650 zadruga kao vid odbrane od zelenaša i osiromašenja seoskog stanovništva na prelasku iz devetnaestog u dvadeseti vek. Pred Prvi svetski rat uspešno je radilo preko 800 zadruga. Kreće period stagnacije i padova da bi od polovine dvadesetog veka polako počele da se gase i nestaju.
„Udruživanje je zakon života na kome se temelji svekoliki napredak“, napisali su sićevački zadrugari tridesetih godina prošlog veka na svom zadružnom domu geslo koje je i danas aktuelno. I upravo povratak onome što je neka odlično funkcionisalo vidan je i na području Šapca u poslednje vreme.
- Procena je da će svetska populacija polovinom 21. veka dostići cifru od 9 milijardi ljudi. Potražnja za hranom će se udvostručiti. Pored globalnih klimatskih promena, preseljenja stanovništva u urbana područja, zagađenja ipak su sve veći zahtevi industrije za poljoprivrednim resursima. Danas postoji trend upotrebe obnovljivih energetskih resursa gde se usevi koriste kao bioenergent. Udruženi poljoprivredni proizvođači u zadruge mogu da obezbede bolji pristup informacijama, komunikaciju, tržište, tehnologiju i usavršavanje. Na taj način mogu da unaprede proizvodnju uvođenjem inovacija, prilagođavanjem novim zahtevima tržišta. Malim proizvođačima je potrebna pomoć i u izgradnji kapaciteta za analizu proizvodnih sistema, identifikaciju problema u proizvodnji, testiranju mogućih rešenja i uvođenju tehnologija koje su prilagođenje sistemu proizvodnje ““ ističe dipl. inž. Gordana Rehak, savetodavac za ratarstvo Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Šabac.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa