5. decembar 2013.5. dec 2013.

AKTUELNA I ZNAČAJNA TEMA

Oko 200 polaznika u proteklih osam meseci prošlo je besplatne obuke u okviru projekta„Region bezbedne hrane“, koji je realizovala Regionalna privredna komora Valjevo u partnerstvu sa Područnom privrednom komorom Bijeljine. Projekat je finansirala Evropska Unija u okviru IPA Programa prekogranične saradnje Srbija - Bosna i Hercegovina. Organizovane su uzajamne studijske posete polaznika obuka preduzećima i ustanovama u BIH i Srbiji koje predstavljaju primere dobre prakse u oblasti bezbednosti hrane, a odštampan je i priručnik „Praktični vodič za bezbednost hrane ““ korak po korak“.
Sve ovo moglo se čuti na konferenciji za novinare održanoj krajem prošle nedelje u RPK Valjevo povodom uzvratne posete privredne delegacije iz Bosne i Hercegovine i završetka projekta. U dvodnevnu posetu preduzećima sa područja Komore doputovala je delegacija sastavljena od 21. privrednika i preduzetnika iz BIH, kao i članovi projektnog tima, odnosno predstavnici PPK Bijeljina. Oni su obišli fabriku sokova „Rauch“ u Koceljevi, Zemljoradničku zadrugu „Trlić“ na Ubu i Poljoprivrednu školu Valjevo, upoznajući se sa iskustvima ovih preduzeća i ustanova u primeni standarda bezbednosti hrane. S obzirom na to da je ova poseta i poslednja aktivnost projekta, koordinatori su iskoristili priliku da rezimiraju efekte programa.
- Održali smo deset obuka za različite ciljne grupe: po pet obuka na području BIH i Srbije. Cilj je bio da obuku prođu svi oni koji imaju veze sa hranom, tako da su održane za potrošače, sektor ugostiteljstva i kolektivne ishrane, za prerađivače hrane, trgovce i izvoznike. Smatramo da je to mali, ali važan korak jer je većina tih preduzeća počela uvođenje sistema bezbednosti hrane. Poslednji slučajevi trovanja hranom potvrđuju da je tema izuzetno aktuelna i važna, da je je potrebno više ovakvih programa kako bi se bar malo podigla svest o bezbednoj proizvodnji i prometu hrane. Po ocenama učesnika projekat je postigao pun efekat, ali je važno da bude održiv. Podelićemo 2.000 priručnika, pozivaćemo sva preduzeća koja se bave hranom da se jave „informativnim tačkama“, kako u Komori Bijeljina tako i u RPK Valjevo i dobiće sve informacije o uvođenju sistema bezbednosti hrane. Unapredićemo i konkurentnost privrede jer su obe zemlje poznate kao proizvođači hrane ““ rekao je Aleksandar Jovanović, koordinator projektnog tima iz RPK Valjevo.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa