5. decembar 2013.5. dec 2013.
SAOPŠTENjE

GRAD NE ODLUČUJE U PROCESU PRIVATIZACIJE

Gradonačelnik Šapca Miloš Milošević razgovarao je tokom prethodne sedmice sa predstavnicima bivših radnika i sindikata preduzeća „Zorka Oprema“ i „7. juli“ koji su svoje nezadovoljstvo privatizacijom preduzeća izrazili protestima, pozivajući gradonačelnika da učestvuje u rešavanju problema. Polazeći od činjenica da su proces privatizacije sprovodili Ministarstvo za privredu i privatizaciju i Agencija za privatizaciju i da lokalna samouprava nema nadležnosti u ovom procesu, uloga Grada Šapca je gotovo zanemarljiva.
Pored toga što je u Šapcu bilo uspešnih prodaja preduzeća, gradonačelnik Šapca Miloš Milošević ne krije nezadovoljstvo privatizacijama koje su dale loš rezultat, među kojima je privatizacija „7. jula“.
Podsećanja radi, stečajni postupak u „Zorka Opremi“ uveden je u julu 2001. godine. Preduzeće je prodato u stečajnom postupku u avgustu 2003. godine preduzeću B.M.R. group za 58,4 miliona dinara. Ministar za privredu i privatizaciju bio je Aleksandar Vlahović, a direktor Agencije za privatizaciju Mirko Cvetković.
Posle pet neuspešnih aukcijskih prodaja od 2004. godine, „7. juli“je prodat 8. marta 2007. godine. Kupio ga je Mile Jerković, kao fizičko lice, po ceni od 45,5 miliona dinara, sa obavezom minimalne investicije od 20,5 miliona dinara. Nadležni ministar bio je Predrag Bubalo, a direktor Agencije za privatizaciju Vladimir Galić.
Ugovor o privatizaciji je raskinut, a u preduzeću „7. juli“ je pokrenut stečajni postupak koji je zaključen pravosnažnim rešenjem Privrednog suda u Valjevu. Grad Šabac je sa Republičkom direkcijom za imovinu zaključio ugovor kojim se obavezao da preuzme, čuva i privremeno koristi nepokretnosti koje su u momentu zaključenja ugovora bile u korisništvu i državini stečajnog dužnika „7. juli“ na osnovu zvaničnih podataka Republičkog geodetskog zavoda, Službe za katastar nepokretnosti u Šapcu.
Predstavnici bivših radnika preduzeća „7. juli“ smatraju da je obaveza Grada bila čuvanje nepokretnosti na katastarskoj parceli 1155/3 KO Šabac, Loznički put bb, i svih pokretnih stvari na toj parceli, koja je ranije bila u korisništvu preduzeća „7. juli“.
Prema podacima Službe za katastar nepokretnosti u Šapcu, sporna parcela od momenta popisa imovine i zaključenja ugovora do danas upisana je na korisnika „Autobaza Banat“ d.o.o. Šabac, što znači da ima vlasnika.
Direkcija za imovinu je 8. februara 2013. godine obavestila Grad Šabac da je Privredni sud u Valjevu stavio van snage Rešenje o zaključenom stečajnom postupku, tako da je Grad Šabac imovinu koja je bila predmet zaključenog ugovora predao zakonskom zastupniku preduzeća „7. juli“.
Kada je reč o zaostalim zaradama, kao jednom od zahteva radnika upućenih Gradu Šapcu, lokalna samouprava nema ni nadležnost ni mehanizam za rešenje ovog problema.
Zakonske odredbe privatizacije i njeno sprovođenje u isključivoj su nadležnosti Republike: Ministarstva privrede i Agencije za privatizaciju. Grad Šabac ne odlučuje u procesu privatizacije.
Gradska uprava grada Šapca
03.12.2013.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa