5. decembar 2013.5. dec 2013.
POVODOM NAVODA SRPSKE NAPREDNE STRANKE IZ GRADSKE UPRAVE PORUČUJU:

ŠABAC JE FINANSIJSKI STABILAN GRAD

Tvrdnje predstavnika Srpske napredne stranke o prezaduženosti grada, iznete na poslednjoj sednici Skupštine grada, nisu tačne, kažu u Odeljenju za finansije i administraciju Gradske uprave
Svaki predlog o kreditnom zaduženju bilo kog grada ili opštine u Srbiji mora da odobri Ministarstvo finansija, što je bio slučaj i sa novčanim aranžmanima koje je podizao grad Šabac, kažu u Odeljenju za finansije i administraciju. Zaduženost grada je, kako dodaju, za dve trećine manja od zakonom dozvoljene.
- Po zakonu, gradovi i opštine imaju mogućnost da se kod poslovnih banaka zadužuju u visini od 50 odsto ostvarenih prihoda u budžetu iz prethodne godine. Planirani prihodi u budžetu za 2013. godinu iznosili su tri milijarde dinara, što znači da nam zakon pruža mogućnost zaduživanja u iznosu od milijardu i pet stotina miliona dinara. Trenutno, stanje duga grada Šapca prema poslovnim bankama iznosi 490 miliona dinara, odnosno ako bi bilo potrebno, mogli bi, po zakonu, da podignemo milijardu dinara novih kredita, ali to nije naš cilj, kaže Marijana Kostadinović, načelnica Odeljenja za finansije i administraciju.
Preuzete obaveze otplaćuju se planiranom dinamikom, dodaje naša sagovornica.
- Za svaki kredit koji smo uzeli dobili smo saglasnost Ministarstva finansija. Uredno servisiramo sve obaveze prema poslovnim bankama, jer, prema planu otplate kredita, zna se kad su rokovi za plaćanje glavnice duga i kamate. Preuzete obaveze izmirujemo u roku, ne kasni se ni jedan dan, a da nije tako, banke bi nas blokirale. Kako su u pitanju dugoročni krediti, mi svake godine u gradskom budžetu planiramo sredstva za njihovo vraćanje, kaže Kostadinovićeva.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa