12. decembar 2013.12. dec 2013.
NATAŠA MARKOVIĆ, GENERALNA DIREKTORKA KOMPANIJE „GELEB GROUP“

PREDNOST JE BITI ŽENA U BIZNISU

Kompanije „Galeb Group“ iz Šapca, postoji već „dugih“ 35 godina. Nije se razvijala preko noći, nego vizijom. Radoslav Veselinović, osnivač i predsednik „Galeb Group“-a na vreme je „u vatru“ ubacio i mlađe članove svoje porodice i na taj način modernizovao pristup poslu. Nataša, Slobodan i Aleksandra školovali su se na prestižnim univerzitetima u Italiji. Nataša, danas Marković, diplomirala je na John Cabot univerzitetu, a potom završila i master studije na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu i United Business Institute u Briselu. Udata je, majka dvoje dece, a sa druge strane velike obaveze u kompaniji često je odvoje od onih porodičnih. Zajedno sa porodicom, ali i svim zaposlenima u „Galeb Group“-u uspeli su da kompaniju otrgnu iz kandži krize i da mnogo vedrije gledaju u vreme koje dolazi.
Kako je biti žensko u srpskom biznisu? Mnogi tvrde da je biznis muški posao. Žene u Srbiji to demantuju.
- Smatram da je to jedna floskula koja nema previše dodira sa stvarnim stanjem u privredi iz više razloga. Jedan od njih je činjenica da je ženama, baš zato što su žene, pogotovo na vodećim pozicijama u poslu, često velika olakšica to što su pripadnice lepšeg pola. Mi smo generalno kulturan narod i prema ženama u biznisu postoji poštovanje.
“Galeb Group“ je preduzeće sa dugom tradicijom i reputacijom. Međutim, kriza ga nije zaobišla. Koliko je ženama lakše da prve otvore vrata i da se nose sa bremenom kriznih vremena?
- Kao i svima koji su na rukovodećim pozicijama, u vremenima krize je teško, a pogotovo kad kriza dotakne i preduzeće u kome ste vi direktor. Nije lako, ali se trudimo da svi zaposleni budu čvrste karike u našem lancu i da krizu prebrodimo i iz nje izađemo još jači i sposobniji.
Da li Vam je potrebno da se svakog dana „dokazujete“ u svetu biznisa?
- Dokazivanje samoj sebi mi često odmaže, ali kad shvatite da je biti žena u poslu i životu prednost, onda steknete sigurnost i potreba za samodokazivanjem nije neophodna, a još manje je svakodnevna.
Sanjate dan kada ćete...?
- Sanjam dan kada ću se naspavati. Sa dvoje male dece i mnogo obaveza, sna mi nikad nije dovoljno.
Koliko slobodnog vremena imate van posla?
- Tokom radne nedelje manje, ali se zato trudim da ga vikendom nadoknadim. U svakom slučaju, malo više slobodnog vremena bi mi dobro došlo.
Kako usklađujete vreme sa porodičnim obavezama?
- Trudim se da ne zapostavljam porodicu, pa i prema tome planiram vreme u svakom smislu. Porodične obaveze mi pričinjavaju zadovoljstvo, tako da za njih uvek nađem vremena.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa