11. mart 2010.11. mar 2010.
MEĐUOPŠTINSKI ISTORIJSKI ARHIV

OD SLOVENIJE DO STARE SRBIJE

Prošlog utorka u Međuopštinskom istorijskom arhivu u Šapcu održana promocija knjige “Narodne nošnje Srba“ autora etnologa Ivana Terzića i fotografa Slobodana Bugarčića
- Etnolozi ranijih generacija bavili su se narodnom nošnjom u okviru sfere svog interesovanja, obrađivali određene celine, ali niko do sada nije obradio tradicionalnu nošnju kompleksno i obuhvatio sve etničke prostore Srba. Taj zadatak je pripao etnologu mlađe generacije Ivanu Terziću- rekao je mr Slavko Bogojević arhivski savetnik prilikom promocije knjige.
Nošnja predstavlja najkompleksniji domen narodnog stvaralaštva, ona pored praktičnog, odevnog predmeta ima i zaštitnu, društvenu i ekonomsku moć, ponekad nosi obeležje istorijskih dešavanja. Preko teksta neopterećenog suvoparnim naučnim aparatom sa velikim brojem fotografija, čitalac može da se upozna sa najvažnijim karakteristikama i izgledom srpske narodne nošnje na području od Slovenije do Makedonije.
- Ideja da realizujemo ovakav projekat potekla je iz mladalačke ljubavi prema folkloru. Kada smo počeli sa radom shvatili smo da na tu temu nikada niko nije sveobuhavatno pisao, što nas je dodatno ohrabrilo. Pošto se nekada može više reći objektivom nego rečima, knjiga obuhvata 334 obeležene fotografije ““ ističe fotograf Slobodan Bugarčić.
- Sa oduševljenjem sam prihvatio ideju da sve objedinimo na jednom mestu, sa što manje teksta a više fotografiija, jer smatram da jedna fotografija laiku može da pruži više informacija od nerazumljivog teksta ““ naveo je autor Ivan Terzić.
Knjiga ima tekst i na engleskom jeziku, jer je jedan od ciljeva autora da ovim izdanjem pokažu svetu bogatstvo naše narodne tradicije. U planu je i novi projekat koji će pored srpske, obuhvatiti i nošnje nacionalnih manjina koje su živele ili još uvek žive na teritoriji Srbije.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa