12. decembar 2013.12. dec 2013.
BRIGA O NAJTEŽIM BOLESNICIMA

PREDLOŽEN NOVI ZAKON

Članovi poslaničkog kluba „Zajedno za Srbiju“ predali su u Narodnoj skupštini Republike Srbije predlog Zakona o pravu na zdravstvenu zaštitu teško obolelih stanovnika
Zahvaljujući predlogu poslaničke grupe „Zajedno za Srbiju“, Narodna skupština uskoro će raspravljati o usvajanju Zakona o pravu na zdravstvenu zaštitu teško obolelih stanovnika. Ukoliko ovaj pravni akt bude usvojen veliki broj građana imaće bolju negu. Predlogom zakona, precizirano je da posebna pažnja bude posvećena obelelim od malignih bolesti, hemofilije, multipleskleroze, šećerne bolesti, psihoze, cistične fibroze, reumatske groznice, epilepsije, bolesti zavisnosti, sistemske autoimune bolesti i HIV infekcije. Predloženi pravni akt predviđa i da dobrovoljni davaoci krvi i osobe koje su zaveštale organe imaju adekvatniji zdravstveni tretman.
- Zbog nemogućnosti da se izmiruju doprinosi, ove osobe nemaju overene zdravstvene knjižice i ne mogu da se leče. Ove bolesti inače spadaju u najčešće uzroke smrtnosti u Srbiji, odnosno u ukupnom broju smrtnih slučajeva učestvuju sa više od 80 odsto, kaže narodni poslanik Nebojša Zelenović, koji je ispred poslaničkog kluba „Zajedno za Srbiju“ predao Narodnoj skupštini predlog zakona.
Zelenović se nada da će predlog zakona imati veliku podršku ostalih poslaničkih grupa.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa