12. decembar 2013.12. dec 2013.
UZ JUBILEJ

POLA VEKA POD ISTIM KROVOM

Kulturni centar u Šapcu, nizom programskih sadržaja tokom godine, obeležava 50 godina postojanja
Od prvog dana kalendarske godine, Kulturni centar je najavio obeležavanje jubileja što se moglo videti kroz realizaciju redovnih programskih aktivnosti. U tom smislu, delatnosti Kulturnog centra idu u nekoliko smerova: redovne programske i kulturno-umetničke aktivnosti usmerene prema najširoj publici kroz izložbe, promocije, prezentacije, književne večeri, projekcije, tribine... Ove godine smo intezivirali saradnju sa Predškolskom ustanovom „Naše dete“, osnovnim i srednjim školama, kao i učešćem na raznim takmičenjima, festivalima, smotrama i konkursima. Zahvaljujući jubilarnoj godini pod nazivom „Pola veka pod istim krovom“ i novim projektima kao što su Festival pozorišta srednjih škola, Predstavljanje mladih umetnika, a takođe i izuzetna saradnja sa seoskim školama i domovima kulture doprinela je da kroz Kulturni centar prođe mnogo veći broj posetilaca nego prethodnih godina- istakla je direktorka Gordana Marković.
Tradicija ove ustanove započeta je davne 1963. godine, kada je Narodni odbor Opštine Šabac osnovao Dom omladine ,,Vera Blagojević“. Ustanova se nalazi u zgradi nekadašnjeg Doma trgovačke omladine koja datira iz 1907. godine. Dom omladine je ubrzo postao stecište mladih ljudi koji su kroz svoje klubove, časopise i razne aktivnosti, stvarali novu klimu u kulturi našeg grada. Klub studenata, pokretanje lista ,,Kolokvijum“, osnivanje slikarsko- pesničke grupe ,,Boje i reči“, samo su početak duge priče o ovoj ustanovi koja traje pet decenija.
-Ponosna sam na tradiciju koju ima Kulturni centar, na čijem čelu se trenutno nalazim. Smatram to svojom velikom obavezom i odgovornošću jer treba, ne samo sačuvati, već i unaprediti program. Ovo je nekada bila jedna od vodećih kulturnih institucija u gradu koja je pod svoje okrilje prihvatala kreativne ljude iz svih oblasti umetnosti koji su svojim entuzijazmom, znanjem i kreativnošću oblikovali kulturnu scenu u gradu i kroz višedecenijsko delovanje ostavili neizbrisiv trag- kaže Gordana Marković.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa