12. decembar 2013.12. dec 2013.
EKOS- ČETIRI GODINE POSTOJANjA

ZDRAVA ŽIVOTNA SREDINA OD NAS ZAVISI

Ekološki omladinski savez Šapca-EKOS, 15. decembra proslavlja četiri godine postojanja ispraćajući još jednu uspešnu godinu. Od početne vizije da ekologija, pre svega, uđe u veliki broj škola do organizacije koja svojim aktivnostima utiče na javno mnjenje u oblasti zaštite životne sredine, EKOS danas ima mnogo razloga za slavlje.
Aktuelni projekat „Ekos na delu“ samo je potvrda dosadašnjeg plodotvornog rada na menjanju stanja u šabačkom kraju. Tim predvođen predsednicom udruženja Majom Mandić, portparolom Darkom Berićem i Marinom Aleksić, potpredsednicom udruženja preusmerio je, po prvi put, aktivnosti na seosko područje. U osam škola po selima Dobrić, Varna, Orid, Petlovača, Prnjavor, Majur, Cerovac i Gornja Vranjska predavači ““volonteri (Olivera Vasić Kikanović, Nikola Hadnađev, Dunja Milešević) i vršnjački edukatori (Dragoljub Đokić, Bojana Okiljević, Verica Đapanović, Mihailo Milošević, Sofija Kikanović) u toku jeseni, edukovali su više od 100 učenika petog razreda, tako ih pripremivši za učešće u četvrtoj sezoni kviza „Misli globalno deluj lokalno“, koji sa emitovanjem počinje posle zimskog raspusta na Televiziji „AS“. Glavnu nagradu, put u Sloveniju tradicionalno obezbeđuje Gradska Uprava Grada Šapca.
Paralelno sa edukacijom dece, članovi EKOS istraživali su ekološke probleme u selima i anketirali odraslo stanovništvo, na osnovu čega su definisani koraci koje treba preduzeti u nastupajućoj 2014. godini. Sve aktivnosti EKOS na unapređenju životne sredine na teritoriji Šapca prikazuju se u emisiji „Ekos na delu“ autora Darka Berića, koja je na programu Televizije „AS“ utorkom od 18 h i u repriznom terminu sredom od 10. Na ovaj način, teme iz oblasti ekologije stižu do većeg broja građana čime se cilj o stvaranju svesti o očuvanju okruženja značajno ostvaruje. EKOS je sklopio saradnju i sa Kancelarijom za mlade grada Šapca, Medicinskom školom, Šabačkom gimnazijom i PU „Naše dete“ kroz projekte i aktivnosti koji će 2014. godinu učiniti veoma radnom. Nije izostala ni podrška privrednika kao što su reciklažni centar Inos-napredak i Zorka eliksir-mineralna đubriva.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa