19. decembar 2013.19. dec 2013.
SUBOTA ZA NAMA

U ZNAKU FOLKLORA

Tradicionalno, na kraju svake godine, Kulturno-umetničko društvo „Abrašević“ i Umetnički ansambl „Čivija“, organizovali su svoje godišnje koncerte. Tako su, u subotu, 14. decembra, prvi nastupili u Hali „Zorka“, a drugi na Velikoj sceni Šabačkog pozorišta. Svojim programom oduševili su sve prisutne. Nastupi najmlađih potvrdili su da zime za šabački folklor nema.
Pukni zoro
Godišnji koncert pod nazivom „Pukni zoro“ KUD „Abrašević“ posvetilo je najavi obeležavanja stogodišnjice Cerske bitke i Cvetku Živanoviću Kukiću koji je poklonio svoju najbolju njivu za podizanje spomenika cerskim junacima na kome piše: „Vaša su dela besmrtna“. Tako su tokom dvo i po časovnog subotnjeg programa u Hali „Zorka“ nastupili svi folklorni ansambli ““ Prvi, Dečji i Omladinski, Prva i druga grupa Škole folklora, Sekcija rekreativaca.
Jedna od najstarijih ustanova kulture za sobom ima sto osam godina ispunjenih igrom, pesmom i negovanjem tradicije. Devet sekcija sa preko sedamstotina članova tokom ove godine bili su deo skoro svake manifestacije u gradu. Nastupali su na mnogim festivalima u zemlji i inostranstvu. Dvesta pedeset nastupa samo su pokazatelj istrajnog rada ali pre svega ljubavi prema nacionalnoj muzičkoj i folklornoj baštini.
Organizovali su i učestvovali na nekoliko humanitarnih koncerata, a kako su istakli, posebno su ponosni na donatorski koncert „Krov za našu decu“, učešće u akciji dobrovoljnog davanja krvi i humanitarnim koncertima u Šabačkom pozorištu i Domu Kulture u Drenovcu.
Koncert u režiji Ivana Tomaševića, glumca Šabačkog pozorišta, otvorio je Prvi folklorni ansambl „Igrama iz Šumadije“. Publika je imala priliku da vidi i igre iz Srbije, Crne Gore, Banata, istočne Srbije, Vranja, ali i „Arapso kokonješte“, „Igru sa cvećem“, „Velike vlaške igre“, „Pelister“. Kao solisti predstavili su se Nataša Stevanović, Sanja Andrić, dr Borisav Lukić, Snežana Ranković-Đerić. „Stari zvuci“ otpevali su „Nad Šapcom je mesečina“ i „Ja u Šabac noćas idem“. Sve ih je pratio veliki Narodni orkestar pod upravom Ibrahima Ahmetovića.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa