19. decembar 2013.19. dec 2013.
ŠKOLA KAO PREDUZEĆE

ZNANjE U SLUŽBI STALNOG RAZVOJA

Savremeni trendovi poslovanja, usklađivanje zakona sa regulativama Evropske Unije, pozicioniranje poljoprivrede na prvo mesto razvojne lestvice u Srbiji, iziskuju konstantnu modernizaciju nastavnog procesa namenjenog obrazovanju budućih nosioca poljoprivredne delatnosti u državi. Shodno tome, u šabačkoj Srednjoj poljoprivrednoj školi akcenat stavljen na usvajanje savremenih tekovina i znanja preko međunarodne saradnje. Koncept škole kao preduzeća ima u prvom planu stručnu praksu i sticanje vešti
Novi sistem stručnog obrazovanja u Srbiji podrazumeva razvoj sposobnosti i veština neophodnih za uspešan rad i dalje učenje. Po okončanju srednje škole učenici bi trebalo da budu kompletno osposobljeni da se suoče sa promenljivim tržištem i svetom rada, društvom u celini. Usvajanjem iskustava zemalja regiona i zapadnog sveta, osavremenjavanjem nastavnog procesa i intenzivnim sređivanjem školskih objekata i ekonomije, u Srednjoj poljoprivrednoj školi u Šapcu uspevaju da ispošuju sve navedene zahteve. Pod postulatom „Znanje za budućnost“ odavde izlaze mladi kadrovi koji sa uspehom vode svoja gazdinstva ili, sa dobrom polaznom osnovom, nastavljaju školovanje na višim školama i fakultetima.
-Trudimo se da pratimo trendove. Da našim učenicima približimo najaktuelnija zbivanja u poljoprivrednoj proizvodnji. Koliko je znanje koje steknu ovde isplativo, odnosno siguran ulog u budućnost govori i podatak da ulaskom u EU svi koji budu hteli da se bave poljoprivrednom proizvodnjom moraju imati veliki broj sertifikata ili samo diplomu Srednje poljoprivredne škole - ističe direktor šabačke Srednje poljoprivredne škole Predrag Savić.
Razmenom iskustva do novih saznanja
Usavajanje i praćenje savremenih trendova ne bi bilo moguće bez različitih vidova međunarodnog partnerstva. Poljoprivredna škola iz Šapca je prva u Srbiji ostvarila projekat prekogranične saradnje. Partner im je bila slična obrazovna ustanova iz Slavonskog Broda. U bližoj budućnosti očekuje se početak realizacije projekta sa školom u Tuzli, dok se na međunarodnom planu sprema povezivanje sa Francuskom, odnosno elitnim školama iz Nanta.
- Kroz projekat prekogranične saradnje sa Hrvatskom nismo imali samo materijalnu korist. Od neprocenjivog značaja je upravo razmena iskustava, upoznavanje sa svim onim što nas očekuje u procesu priključivanja i ulaskom u EU. Nedavno smo boravili u Francuskoj i očekujemo potpisivanje ugovora o saradnji sa jednom školom u Nantu. Možda bi bilo dobro napomenuti da njihovo Ministarstvo podstiče ovakve vrste povezivanja. To je trend u celoj Evropi i omogućava da se kroz različite vidove partnerstva ne samo brže razmene znanja već i bliže upoznaju kultura i običaji jedne zemlje - objašnjava Savić, i napominje da je od velikog značaja za njihovu školu i buduće povezivanje sa sličnim ustanovama u Evropi i učešće u TEMPUS projektu.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa