19. decembar 2013.19. dec 2013.
IZMEĐU REDOVA

NOVA ŠANSA

Kruni se polako i ovaj dvanaesti mesec trinaeste godine. Valja podvlačiti crtu. Mnogi među Srbima reći će, po onoj staroj narodnoj: “Gde si bio- nigde, šta si radio- ništa“.
Doduše, neki su bili negde i uradili nešto. Tako je to, ne mogu svi sve.
Sad oni naši, oni odozgo, uz već rečeno da će naredna godina biti teška, dodaju da će to biti jako teška godina. A nama kao da je to svejedno, teško ili jako teško. I za jedno i za drugo znamo, ćeramo se godinama što bi rek“™o pesnik. A kanda ćemo se još ćerati.
Kad su u pitanju oni odozgo, mogli bi bar sad za praznike malo da nas odmore. Da proćerdamo Novu godinu i Božić, pa onda nek“™ opet pričaju o evropskim pravilima, monetarnom fondu, kapitalnim investicijama, nacionalnom dugu i još koječemu.
Najnoviji izbori, u jednoj beogradskoj i još nekim srpskim opštinama, potvrdili su da Srbi vole pobednike. Što bi se reklo najbolje obožavaju one koji su na vlasti. Vlast je vlast.
U Šapcu tokom ove godine ukradeno čak oko hiljadu šahtova. Sigurno je da ti koji to kradu ne jedu te šahtove. Negde su morali ili da ih prodaju ili da pretope. Ipak, neko je morao da zakrpi te rupe. Tako je to, jedni seku, drugi krpe.
Kako su poslednjih godina uspešno provedene privatizacije firmi širom Srbije, tako ih prate i anegdote. Kao ova: Uspešni biznismen, koji baš nije mnogo brinuo o svojim radnicima, odluči da pred Novu godinu proslavi završetak uspešne sezone. Pozvao je svog asistenta i dao mu uputstva “Hoću da to bude lepo, na nivou, da ne košta mnogo, da bude upadljivo i da se svi radnici provesele“. “Gazda- rekao je asistent- onda je najbolje da se obesite“.
I kad smo kod nastupajućih praznika, evo i ovog zapažanja: “Šta prave zemunci za Novu godinu- sačekušu“.
Inače, po paganskom verovanju Novu godinu treba dočekati s puno buke jer se tako oteraju zli duhovi. Izgleda da smo mi to pogrešno shvatili, toliko buke napravimo da rasteramo i dobronomerne duhove.
Ipak, neko je poručio: Nazadravimo Novoj godini kao još jednoj šansi da sve postavimo na svoje mesto!

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa