27. mart 2014.27. mar 2014.
OD 1. APRILA SA LETNjIM PNEUMATICIMA

ZAMENA ZIMSKIH GUMA

Iako je formalno i dalje na snazi uredba o korišćenju zimskih guma, s obzirom na povoljne vremenske uslove vozači mogu da krenu sa postavljanjem letnjih pneumatika, kako se početkom aprila ne bi stvarale velike gužve. Pravilnik predviđa petomesečno korišćenje zimskih guma, ali u zavisnosti od vremenskih prilika vozači mogu koristiti i letnje pneumatike.
-Zakon o bezbednosti saobraćaja i Pravilnik o korišćenju zimskih guma predviđaju da vlasnici motornih vozila od 1. novembra do 1. aprila moraju imati zimske pneumatike na automobilu. Ipak, u situaciji kada na kolovozu nema snega i leda, vozači mogu koristiti letnje gume. Ova odluka je doneta kako bi se barem malo olakšao položaj vozačima, jer zbog teške materijalne situacije nabavka novih guma predstavlja veliki izdatak za većinu učesnika u saobraćaju, kaže direktor Srpskog komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović.
Za bezbednu vožnju vozačima se savetuje pravilno montiranje, balansiranje i pumpanje pneumatika, što povećava cenu prelaska sa zimskog na letnji režim vožnje automobila.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa