27. mart 2014.27. mar 2014.
STANjE U VOĆARSTVU

NEDOSTATAK VLAGE NAJVEĆI PROBLEM

Blaga zima, sa temperaturama iznad prosečnih, ove godine omogućila je sadnju voća tokom celog pomenutog perioda. Najtraženije su bile sadnice malina, kupina, trešnje i višnje. Poslednja prilika za sadnju je do kraja marta. Ovogodišnja vegetacija poranila je dvadesetak dana tako da se sadnice koje su bile u hladnjači, kao i one iz trapa, mogu još uvek saditi ali ako ima uslova za navodnjavanje. Da bi se izbegao stres kod biljaka potrebno je održavati vlagu korena sadnica na njivi. Time se povećava i procenat prijema sadnog materijala. U Poljoprivrednoj savetodavnoj i stručnoj službi Šabac ističu da će najveći problem za voćnjake predstavljati nedostatak vlage jer je zbog izuzetno smanjenih zimskih padavina izostalo njeno deponovanje.
- Nije bilo snega što znači da će morati ranije da se krene sa navodnjavanjem. Nedostatak vlage može da deluje „depresivno“ kod cvetanja. Postojeće količine su dovoljne za oplodnju. Ako u narednom periodu ne bude padavina postoji opasnost od odbacivanja većeg dela ploda što će dovesti do smanjenja prinosa. Ne sme se preterati ni sa prihranom. Usled ranog kretanja vegetacije postoji i opasnost od poznih prolećnih mrazeva. Proizvođači moraju biti spremni da zaštite pupoljke ili plodove u zametku zadimljavanjem, prskanjem ili na neki drugi način ““ rekao je Milorad Jocković, dipl. inž. voćarstva i vinogradarstva PSSSŠ.
Temperature iznad proseka pogodovale su i razvoju bolesti tako da su preživeli patogeni organizmi i insekti. Za očekivati je da bude povećan napad bolesti i insekata koji se blagovremenom zaštitom mogu sprečiti. Zimsko tretiranje sa bakarnim preparatima već je odrađeno. Na redu je druga faza. Kako je koštičavo voće, poput trešnje, već u cvetu, dok kod višanja počinje pucanje pupoljaka, treba biti spreman za tretiranje u cvetu sa preparatima koji sprečavaju trulež plodova.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa