27. mart 2014.27. mar 2014.
TOPLA ZIMA POGODOVALA PARAZITIMA

PAŽNjA KRPELjI

Sezona ujeda krpelja traje od proleća do kasne jeseni, međutim, zbog tople zime ove godine nije ni prestajala. Još u januaru zabeleženi su slučajevi oboljevanja životinja bolestima koje prenose ovi ektoparaziti. Najviše ih ima u prirodi. Slađana Janušević Rakić, diplomirani veterinar Veterinarske stanice Šabac, ističe da su krpelji paraziti koji prenose mnoge bolesti, ali da nisu svi opasni ni zaraženi.
-Bolest se prenosi kada uzročnik, preko pljuvačke krpelja pređe u krv životinje ili čoveka. Mogu preneti različite viruse, bakterije i parazite. Najznačajniji su: piroplazmoza (babezioza), filarioza, erlihioza, borelioza. Babezioza je najčešća, a simptomi koji se javljaju su povišena temperatura, anemija, žutica, apatija, povraćanje. Dosta je, međutim, slučajeva sa atipičnom kliničkom slikom, što otežava pravovremeno dijagnostikovanje bolesti, a samim tim i lečenje, kaže Janjuševićeva.
Kada dođe do ujeda krpelja, obavezno je što pre ga ukloniti. Janjuševićeva upozorava da je neophodno pratiti stanje ljubimca, a u slučaju da je parazit bio zaražen u roku od jednog do tri dana pojaviće se simptomi. Naglašava da je, ipak, preventiva najbolja. Ljubimce je moguće zaštititi kupanjem antiparazitskim sredstvima, nakapavanjem ampula u kožu ili stavljanjem antiparazitskih ogrlica.
-Trajanje zaštite je od mesec dana (ampule) do sedam meseci (ogrlice). Ne postoji vakcina koja bi zaštitila od bolesti koje prenose krpelji. Prevencija je, svakako i jeftinija od lečenja, koje podrazumeva pregled, terapiju i opservaciju. Lečenje, takođe, ne pruža zaštitu od novih ujeda. Na žalost, u ambulantu dolazi dosta zapuštenih slučajeva bolesti, jer se simptomi ne prepoznaju odmah. Usled komplikacija može doći do akutnog oštećenja bubrega, nerava, ali i smrti. Od početka ove godine, u odnosu na prethodne, značajno je povećan broj ljubimaca zaraženih babeziozom. Samo pregledom krvi se može uspostaviti tačna dijagnoza, kaže Janjuševićeva.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa