11. mart 2010.11. mar 2010.
TAKMIČENjE MLADIH PIJANISTA

ZA ŠAPČANE 24 NAGRADE

Međunarodno takmičenje mladih pijanista, već trinaest godina odvija se u Muzičkoj školi “Mihailo Vukdragović“, pod pokroviteljstvom Opštine Šabac
Ove godine 14. međunarodno takmičenje mladih pijanista posetilo je preko 140 učenika i gotovo isti broj njihovih profesora. Čak četrdeset dve muzičke škole iz Srbije, Republike Srpske, Crne Gore, Slovenije, Makedonije, Rusije i Rumunije imale su svoje predstavnike. U najstarijoj kategoriji takmičili su se studenti Fakulteta muzičke umetnosti iz Beograda i Akademije umetnosti iz Novog Sada.
Na otvaranju takmičenja, 28. februara, svirali su učenici dr Arba Valdme, profesora na Visokoj školi za muziku u Kelnu.
Prema propozicijama takmičenja mladi pijanisti su, u zavisnosti od uzrasta, svrstani u pretkategoriju i šest kategorija. Petodnevno takmičenje ocenjivao je žiri sastavljen od klavirskih pedagoga iz zemlje i inostranstva: Marija Sekelj (Subotica), Natalija Tomić (Kragujevac), Zlata Maleš (Zemun), Milena Apić (Novi Sad), Arbo Valdma (Keln), Đorđe Milojković (Ženeva), Svetlana Bogino (Novi Sad), Vladimir Cvijić (Beograd) i Branko Penčić (Beograd).
Kao i prethodnih godina u radu žirija mogla se zapaziti izuzetna stručnost i objektivan pristup ocenjivanju. Dodeljene su brojne nagrade ““ 31 takmičar dobio je između 95 i 100 bodova i time zadovoljio visoke kriterijume prve nagrade. Mnogima od njih članovi žirija izrekli su usmene pohvale i savete za dalje uspešno bavljenje muzikom. Najpozitivnije kritike upućene su prvoplasiranim pijanistima u svim kategorijama.
Učenici šabačke Muzičke škole osvojili su 24 nagrade, od toga 12 prvih, 9 drugih i 3 treće. Prve nagrade osvojili su: Lazar Torbica, Marko Grujičić, Aleksandra Ilić i Marija Obrenović u klasi Helene Davidović, Momčilo Tomić, Jovana Bogdanović i Dragana Tomić u klasi Goare Lazić, Luka Jezdimirović i Katarina Ruvidić u klasi Dragomira Bratića, Aleksandra Nikolić u klasi Mirjane Vasić, Lazar Mitrović u klasi Miloša Milutinovića i Jelena Zidarić u klasi Margarite Vujović.
Na završnoj svečanosti, 4. marta, svirali su najbolji takmičari i dodeljene su diplome svim učesnicima. Kao i prethodnih godina organizator je uz pomoć pokrovitelja i sponzora pripremio vredne novčane nagrade i plakete za prvoplasirane u svim kategorijama.
Jednoglasnom odlukom žirija za laureata ovogodišnjeg takmičenja u nižim kategorijama proglašen je Ivan Holodov (2000. godište), učenik Muzičke škole “»Isidor Bajić“Â« iz Novog Sada u klasi Čile Stojšić. Kao nagradu za ovo prestižno zvanje Ivan je od organizatora takmičenja dobio klavirsku stolicu.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa