27. mart 2014.27. mar 2014.
DRAGAN TOPALOVIĆ, DIREKTOR VODOPRIVREDNOG PREDUZEĆA „SAVA“ ŠABAC NA PUTU OSTVARENjA POSLOVNOG SNA

NAVODNjAVANjE KREĆE U MAČVI

U prvom krugu obuhvaćeno 10.900 hektara najplodnijih mačvanskih oranica. Nije badava velika srpska ravnica nazvana žitnica Mačve, a mačvanska voda zlata vredna. Privredni zamajac širokih razmera
Sadašnji direktor Vodoprivrednog preduzeća „Sava“ iz Šapca Dragan Topalović je diplomirao na Građevinskom fakultetu u Beogradu, odsek za hidrotehniku pre nepunih 30 godina i praktično je od tada svoj poslovni san usmerio ka realizaciji projekta navodnjavanja plodnih oranica, najpre u Mačvi. Prošao je dug put do postojeće, čelne pozicije u preduzeću, koje je nastavljač duge tradicije Prve mačvanske bitvanske vodne zadruge, koja je osnovana 24. decembra 1924. godine u Glušcima.
Navodnjavanje mačvanskih oranica, nedavno pompezno najavljeno od strane Vlade Srbije uz pomoć povoljnih kreditnih sredstava Razvojnog fonda Abudabija, koje su i pre više od jednog veka budni sanjali mnogi mačvanski ratari i zadrugari, više nije san. To potvrđuje i direktor Save, naglašavajući da je Projektom navodnjavanja, koji je na preporuku Vlade Srbije izradio specijalizovani Institut za vodoprivredu Jaroslav Černi iz Beograda, predviđeno da u sklopu duže strategije snabdevanja mačvanskih njiva vodom, počne realizacija navodnjavanja prve deonice od 10.900 hektara oranica koje pripadaju oblasti Donjomačvanskog i Kočinog kanala. Generalno rešenje Hidro sistema Mačva, obuhvata 76.000 hektara oranica.
Prednost intenzivnoj proizvodnji
- Taj veliki Regionalni hidro sistem sastoji se od nekoliko podsistema, objašnjava na početku razgovora Dragan Topalović.
- To su Donjemačvanski sliv, zasavički, drenovački... Generalno rešenje urađeno je 1994. godine i time su praktično stvoreni preduslovi za izvođenje radova. Naši investitori su Hidro sistem Srbija vode i Direkcija za vode. Nekoliko godina kasnije urađen je idejni projekat i započeti radovi na terenu. On obuhvata veći deo atara grada Šapca i Bogatića. Tu postoji intenzivna poljoprivredna proizvodnja, zainteresovanost vlasnika zemlje, ekonomičnost sa tržišnog aspekta, bez obzira na usitnjen poljoprivredni posed, koji u Mačvi preovlađuje. Ugovori za masovniju izgradnju objekata ovog velikog sistema, potpisani su 2012. godine.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa