3. april 2014.3. apr 2014.
U SUSRET PROMOCIJI NOVE KNjIGE PROF. DR ANĐELKE LAZIĆ

IME JE ODRAZ LjUDSKE SUDBINE

Bilo je potrebno jedanaest godina da knjiga „Mačvanska imena u prvim krštenicama Miloševa vremena“ prof. dr Anđelke Lazić ugleda svetlost dana. Zahvaljujući finansijskoj pomoći Gradske uprave grada Šapca, Šabačkoj eparhiji i Visokoj školi strukovnih studija za vaspitače u izdanju Kulturnog centra Šabac delimično izmenjena magistarska teza uobličena je u nesvakidašnju monografiju. Monografiju čiji je cilj bio da pruži uvid u onomastičke podatke dve najstarije i jedine sačuvane krštenice iz vremena kneza Miloša.
- Mislim da je neko drugi napisao ovu knjigu da bih ga ja pozdravila zato što se radi o dve krštenice. Dve poslednje Mačvanske krštenice iz Miloševog vremena jer knjaz Miloš je bio toliko mudar da uspostavi te protokole krštenih. Mi treba da imamo u vidu i politički momenat gde je on tada mogao da ima na spisku ljude koje treba i vakcinisati, eventualno u vojsku poslati, naplatiti porez. Sigurno je bilo i takvih motiva ali u svakom slučaju on je veliki darodavac srpskih crkava. Bilo je interesantno kada sam za njima počela tragati.
Podaci prikupljani još pre 2003. godine na trista deset strana donose zanimljive podatke o imenima novorođenčadi od 1837. do 1854. godine. Sačuvana od zaborava svedoče o poreklu, tradiciji i običajima mačvanskog kraja.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa