3. april 2014.3. apr 2014.
POČELE PRIPREME ZA PROLEĆNU SETVU

DODATNI IZDACI ZA POLjOPRIVREDNIKE

Pre početka prolećne setve, odosno jarih useva, neophodno je pregledati strna žita i zaštiti ozime useve od korova, bolesti i štetočina. Ništa ne treba prepustiti slučajnosti, ističu u šabačkoj Direkciji za poljoprivredu.
- Zaštita strnih žita je najjeftinija u poljoprivrednoj proizvodnji a puno znači kako za ljudsku ishranu tako i za stočnu hranu jer treba napomenuti da je setva ječmova i tritikala sve više u zamahu na našim prostorima zato što je to izuzetno dobra stočna hrana. Prinosi su skoro ravni, ako i ne bolji u sušnim godinama, kukurzu, a daju izuzetno dobar kvalitet mesa kod stoke, kao i kvalitet mleka i mlečnost kod krava ““ kaže Predrag Srdanović, zamenik direktora Direkcije za poljoprivredu.
Suočeni sa činjenicom da je zima bila bez snegova, što je uslovilo mali procenat deponovane vlage, poljoprivredni proizvođači trebalo bi da što pre, ako to nisu do sada uradili, zatvore zimsku brazdu. Na taj način sačuvaće deo vlage koja je neophodna za narednu godinu, a isprovociraće se i deo korova. Kvalitetnom pripremom stvorili bi i kvalitetan sloj zemljišta za unošenje semena, odnosno kvalitetno nicanje useva, i postignut sklop od čega umnogome zavisi prinos i borba protiv suše, tj. nepovoljnih agrometeoroloških uslova u poljoprivredi.
- Zadnje tri godine koje su bile sušne nas opominju da pazimo na izbor sortimenta. Preporuka je da ove godine 70 odsto površina planiranih na svojim imanjima poljoprivredni proizvođači ipak posvete malo hibridima iz grupe 400 i 500. Da se ipak, bez obzira što hibridi grupe 600 daju nešto malo više prinose, okrenu sigurnijim hibridima koji često u sušnim godinama daju mnogo veće prinose nego hibridi iz poznije grupe zrenja. Raniji hibridi izbegavaju nepovoljne uslove suše kada dođe do oplodnje kukuruza ““ dodaje Srdanović.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa