3. april 2014.3. apr 2014.
POLjOPRIVREDNICI SPREMNO DOČEKUJU TRŽIŠNU UTAKMICU

TREŠNjA IZVOZNI ADUT

Poljoprivrednici sa teritorije Šapca velike nade polažu u novoformirane zasade trešnje.
Posle pozitivnog iskustva sa uzgojem jabuke na dva hektara, Mileta Brajić iz Štitara odlučio je da podigne zasad trešnje. Pre dve godine, kroz gradski program subvencionisanja zasada, posadio je stabla ove voćke na trideset ari, i od nje ima velika očekivanja.
- Voćarstvo je moja velika ljubav. Pre 40-50 godina pojedinci su počeli ozbiljnije da se bave ovom granom poljoprivrede u Štitaru, tako da je ovo samo nastavak tradicije. Trešnja je potrebna i domaćem i inostranom tržištu, a za uzgoj je dosta jednostavnija od jabuke. Očekujemo da će i zarada biti dobra, kaže Brajić
Interesovanje poljoprivrednika za podizanjem stabala ovog voća je veliko, kako u Pocerini, tako i u Mačvi, te će grad, pored postojećih 200 hektara pod trešnjama, nastaviti da subvencioniše zasade na još stotinu.
- Očekujemo da će se efekti ovog projekta videti kroz pet godina. U program subvencionisanja smo krenuli na osnovu zaključaka iz razgovora sa proizvođačima, ljudima koji učestvuju u distribuciji voća i poljoprivrednim stručnjacima. Trešnja je jedna od retkih sorti voća koje nisu imale velike oscilacije u ceni na tržištu tokom poslednjih nekoliko godina. Ulaganja u podizanje zasada nisu tako velika kao kod drugih sorti voća, a prednost je i to što trešnja ne zahteva navodnjavanje, istakao je gradonačelnik Šapca Miloš Milošević.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa