3. april 2014.3. apr 2014.
ODRŽANA SEDNICA LOKALNOG PARLAMENTA

SOCIJALISTI UŠLI U VLAST

Izborom Zorana Bortića za zamenika predsednika Skupštine grada Šapca, a pojedinih kadrova SPS za direktore nekih javnih preduzeća i člana Gradskog veća, socijalisti posle 13 godina ponovo u lokalnoj vlasti
Prošlog petka održana je 10. sednica skupštine Grada Šapca. Posle dužeg vremena u Parlamentu pojavili su se i socijalisti, a da nisu uzalud dolazili, pokazao je i njihov ulazak u lokalnu vlast. Vladajuću većinu u Šapcu tako trenutno čine Zajedno za Srbiju, Zapadna Srbija, Socijalistička partija Srbije, Srpski pokret obnove, Demokratska stranka i nedavno formirani pokret „Selo ““ grad“. Opozicija su Srpska napredna stranka, Demokratska stranke Srbije, Jedinstvena Srbija, i novoformirani klub „Odgovor za Šabac“ koji čine tri odbornika Liberalno demokratske partije i jadan Ujedinjenih regiona Srbije.
Za početak planiran dnevni red od 19 tačaka dopunjen je sa još nekoliko, kojima je predviđena promena zamenika predsednika Skupštine i nekih direktora javnih preduzeća. Tako je, umesto Milutina Stankovića iz LDP za zamenika predsednika skupštine izabran predsednik GO SPS Zoran Bortić. Novi v.d. direktor Narodnog muzeja Šabac je Marko Bingulac iz SDPS, a JKP „Tolana“ Šabac Dragan Mićić iz SPS. Dosadašnji direktori Branislav Stanković i Milan Stošić podneli su ostavke iz, kako je navedeno, ličnih razloga. Iz istog razloga ostavku je podneo i član Gradskog veća Dragorad Tomić, a zamenio ga je sekretar GO SPS Dejan Terzić.
Povratak u vlast nakon 13 godina
-Procenili smo da, u ovom trenutku, lokalnoj vlasti treba pomoć, a građanima Šapca i Šapcu razvojna politika. Treba programski uraditi još mnogo toga započetog i budućnost građana Šapca je trenutno u interesu višem od svih drugih. Bili smo opozicija 13 godina. Mislim da sada možemo da damo više kao vlast i hteli smo, i zbog budućnosti SPS, da damo svoj doprinos daljem radu Parlamenta - rekao je Zoran Bortić po izboru na funkciju.
Gradonačelnik Šapca, Miloš Milošević izjavio je da se sa socijalistima dugo poznaju i učestvuju u političkom životu Grada, te da im nije bio problem da nađu zajednički jezik. Naveo je da je postojala volja sa obe strane i da će postignuti sporazum doneti Gradu dodatnu stabilnost u političkom životu.
-Stabilnost u lokalnom Parlamentu nam daje više prostora da se bavimo poslom zbog kog su nam građani ukazali poverenje. Privredna situacija u celoj zemlji je jako teška i očekujem da ćemo ulaskom SPS u vlast dobiti dodatni kvalitet da možemo više vremena i energije da posvetimo zajedničkom prioritetu, a to je stvaranje uslova za kreiranje povoljnijeg ambijenta za rad privrede. Složili smo se oko toga da bez razvoja privrede i pokretanja privredne proizvodnje nije moguće ostvariti osnovni cilj, bolji i kvalitetniji život naših sugrađana - rekao je gradonačelnik.
Milutin Stanković istakao je da je ostavka moralni čin svakog društveno i politički odgovornog pojedinca. Odbornički klub „Odgovor za Šabac“ nakon toga prešao je na stranu opozicije.
-Iako sam mlad čovek i ne mnogo iskusan političar svestan sam svoje trenutne političke situacije i svedok neviđene političke trgovine u kojoj ne mogu i neću da učestvujem. Za protekle dve godine nismo uradili ništa od onoga što smo obećali svojim biračima. Pod pritiskom političkih mešetara, neprincipijelnosti pojedinih odbornika koji su svoju funkciju shvatili kao priliku da ucenom izvuku ličnu i matrijalnu korist kako za sebe tako i za članove svoje porodice, kumove, prijatelje, zaboravili smo na građane i njihove potrebe. Najnovije „prekomponovanje“ odnosa u lokalnom Parlamentu je dodatni gubitak vremena koji građanima Šapca neće doneti ništa dobro, ali hoće pojedincima - smatra Stanković. Dodao je da su funckije i ostavke sastavni deo života svakog političara i da će ih u životu verovatno imati još mnogo, ali da mu je najvažnije da građanima, porodici i prijateljima može da pogleda u oči.
-Srpska napredna stranka osuđuje ovakav način prekomponovanja vlasti u Gradu. Ponovo su lični interesi osnovni motiv za svako delovanje. Najmanje koristi od ove situacije imaće građani Šapca, na čiju se dobrobit najviše pozivaju dok im prekrajaju izbornu volju. Sa neformalnim grupama, koje nisu učestvovale na izborima, koaliciju su napravili oni koji godinu dana nisu ušli u Skupštinu jer su tvrdili da je nelegitimna. Radi se o još jednoj kupovini vremena i produžavanju života aktuelne vlasti za još par meseci. Nedavno održani republički, ali i izbori za savete mesnih zajednica, jasno su pokazali da građani Šapca žele da SNS preuzme odgovornost za upravljanje gradom- rekao je dr Aleksandar Peranović, član povereništva SNS.
Dan ostavki iz ličnih razloga
Ostavke na dosadašnje funkcije podneli su direktor Narodnog muzeja Šabac, Branislav Stanković, direktor JKP „Toplana“ Milan Stošić i član Gradskog veća Dragorad Tomić. Svi su svoje odlaske sa položaja opravdali ličnim razlozima.
Opozicija je dovela u pitanje dobrovoljnost ovih ostavki. Blaža Knežević, predsednik odborničke grupe SNS naveo je da je simptomatično da dva uspešna direktora podnesu ostavke tri dana pred sednicu. Istakao je da je Stošić imao izvanredne rezultate, i to prema ocenama Ministarstva za energetiku i pozvao ga da objasni svoju odluku.
Iako je Milan Stošić želeo da i za govornicom obrazloži svoju ostavku, predsednik Skupštine prim. dr Slobodan Mirković je rekao da je dovoljno što je to učinio pismenim putem. Stanković i Tomić se na sednici nisu ni pojavili.
Odbornik URS Negovan Stanarčić prokomentarisao je da će ta „Skupština biti zapamćena po ostavkama iz ličnih razloga.“
Izveštaji o poslovanju javnih preduzeća u drugom planu
Među preostalim tačkama dnevnog reda našlo se i razmatranje i davanje saglasnosi na izveštaje o poslovanju sa finanasijskim izveštajem javnih preduzeća za 2013. godinu. Izveštaji su usvojeni većinom glasova. Usvojen je i predlog odluke o usklađivanju novčanih kazni za prekršaje iz oblasti komunalnih delatnosti. Većina odborinka se pozitivno izjasnila i o odluci o realizaciji projekta koncesije obavljanja komunalne delatnosti gradskog i prigradskog prevoza putnika na teritoriji Grada. Data je saglasnosti i na Statut JKP Regionalna deponija „Srem ““ Mačva“. Usvojena je i odluka o promeni osnivačkog akta JUP „Plan“ Šabac, a sledećom tačkom v.d. direktora ovog preduzeća, Jasmina Stevanović imenovana je na još 6 meseci.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa