Инфо

Берза

  • aero 1.690 ▲ 0,18%
  • alfa 33.506 ▼ -0,28%
  • dinnpb 3.490 ▲ 0,29%
  • impl 3.050 ⚫ 0,00%
  • mtlc 2.110 ▲ 3,58%
  • niis 677 ▼ -1,60%
  • tgas 11.000 ⚫ 0,00%
(11. март 2010.)
УЗ 8. МАРТ, МЕЂУНАРОДНИ ДАН ЖЕНА

ЉУДИ И ЖЕНЕ

Ми живимо у демократском систему који по свом суштинском постојању обезбеђује ширину при дефинисању људских права, без поделе на људска и женска. Међутим, и ту се задржао термин којим је извршена подела на људе и жене. Примера ради, скупштину не чине посланици, већ законски прописан проценат жена, а остало су мушкарци
Некада борба за право гласа, данас, борба за неке друге врсте женских права, али увек подељена на борбу за људска и женска права. Кроз монархију, капиталистичко и социјалистичко друштво, демократију и 21. век у коме је актуелно питање положаја жене у савременом свету. Од човека и жене, до људи и жена, од неравноправности до подељености, оне неприродне. Полна подељеност је све мања, јер физички све више личимо једни на друге, док друштвена подељеност, уместо да јењава, у савременом свету добија све веће размере.
Дакле, положај категорије женског људства је законски регуларан, а какав је заиста положај жене у савременом свету, примећујемо у свакодневном животу. Упркос постојању разних женских организација и удружења, сигурним и другим кућама, жене се још увек боре за равноправност. Овај термин је посматран из различитих углова, у зависности којој култури, религији и којем друштвеном уређењу припадамо. Вечита борба жена за свој положај у друштву довела је и до њиховог обешчовечења. Зато се и до данас задржао термин којим жена губи идентитет људског бића, термин који дели на људе и жене.

Најновији број

13. септембар 2018.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa