3. april 2014.3. apr 2014.
AMBASADOR AUSTRIJE U ŠAPCU

UPOZNAVANjE SA POTENCIJALIMA

Ambasador Austrije u Srbiji, Johanes Ajgner, juče je boravio u Šapcu. Posetu je inicirala austrijska ambasada, sa željom da se upoznaju privredni potencijali Grada. Razgovor sa gradonačelnikom Milošem Milošević trajao je oko sat vremena i vodio se na srpskom jeziku u Dunjića kući. Nakon što mu je prikazana prezentacija Grada, ambasador je prošetao Šapcem, i posetio neke Zorkine pogone i Industrijsku zonu.
Miloš Milošević je izjavio da poseta ambasadora predstalja izuzetnu čast. Govorili su o svemu onome što povezuje Šabac i Austriju kroz istoriju, ali i danas.
-Mislim da je najznačajnija država za saradnju i naše zemlje, ali i Grada upravo Austrija. Ambasador je u Šapcu posle dugo vremena i nadam se da ćemo ovom prilikom tu praksu izmeniti i da će naši kontakti sa ambasadom biti češći. Ovde su došla dva velika investitora iz Austrije. Asamer, koji je vlasnik “Zorka pločica“, i Despotović, čovek našeg porekla, vlasnik “Zorka opreme“. Veliki broj naših sugrađana živi i radi u Beču i Austriji. Na istoriju našeg grada, urbanizam i arhitekturu dosta je uticala tadašnja Austrougarska. Iz ove zemlje došli su i prvi lekari i farmaceuti u Šabac. Imali smo mnogo tema koje su nam dale uvid u bogatstvo odnosa koje smo imali sa Austrougarskom, odnosno Austrijom ““ rekao je gradonačelnik.
Milošević je podsetio da je u odnosima dve zemlje bilo i ružnih perioda, ali da je prilika podsetiti se i toga, da se takve stvari više ne bi dešavale. Gradonačelnik je naveo da je cilj da se saradnja između dve prijateljske zemlje, a tu i grada Šapca, obogati i razvije u korist oba naroda.
-Moja želja jeste da unapredim već vrlo dobru saradnju između Austrije i Srbije. Zbog toga smatram da je veoma važno da se upoznam sa različitim mestima i regionima ove zemlje. Prvi put sam u Šapcu i čuo sam za već postojeće relacije između grada i austrijskih mesta. Rekli su mi da nas je istorija razdvajala, ali da nas spaja zajednička budućnost u Evropskoj uniji ““ rekao je ambasador Ajgner.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa