10. april 2014.10. apr 2014.
UDRUŽENjE GRAĐANA „HOLODROM“

NA PUTU UMETNOSTI

Nastalo spontano iz dvogodišnjeg projekta „Predstavljanje mladih umetnika“ istoričara umetnosti Filipa Kovačevića, koji se realizuje u šabačkom Kulturnom centru, Udruženje građana „Holodrom“ nastavilo je osnovnu ideju ““ okupljanje mladih vizuelnih umetnika, rad na njihovoj afirmaciji i približavanje njihovog rada široj javnosti.
- „Holodrom“ je organizacija koja se bavi savremenom umetničkom produkcijom i prezentacijom. Primarno okuplja mlade vizuelne umetnike i teoretičare umetnosti, ali je otvorena i za pojedince i grupe iz drugih kreativnih oblasti. Sa jedne strane „Holodrom“ predstavlja resurs za sofisticiranje umetničke scene, dok sa druge strane definiše i razvija komercijalne moći umetničkog dela, odnosno proizvoda. Aktivnosti organizacije usmerene su i u pravcu društveno odgovornog ponašanja, kao i implementacije novih kulturnih pojava i vrednosti u lokalnoj sredini ““ rekao je Filip Kovačević, predsednik „Holodroma“.
Ovim putem nastavljeno je skretanje pažnje na čitavu plejadu mladih vizuelnih umetnika - slikare, vajare, keramičare, umetničke fotografe, grafičke i veb dizajnere, modne dizajnere, arhitekte i druge. Prepoznate kao novi talas, generacije koje su rođene osamdesetih zapravo čini novu umetničku scenu grada Šapca.
- Projekat od koga je sve počelo, u ovom ciklusu se bliži kraju. Ostale su još dve prezentacije, u aprilu i maju. Ideja je da se taj dvogodišnji rad pretvori u knjigu koja bi nosila naziv „Nova scena“. Planirana je i izložba reprezentativnih radova umetnika. Iz te neke saradnje, naše komunikacije i druženja, proistekao je „Holodrom“. On jeste formalno registrovan kao udruženje građana, ali zapravo predstavlja pokušaj izgradnje samoodržive i nezavisne platforme, sa koje će različiti umetnici moći da deluju, prezentuju i afirmišu svoje ideje, strategije, projekte i sl. ““ dodao je Kovačević.
U cilju izgradnje te platforme nedavno je na Radio Šapcu pokrenuta i emisija „Holodrom“, čiji je urednik jedan od članova Nebojša Milutinović. U planu je i izrada elektronskog časopisa, čiji je prvi broj već pripremila urednica Olja Mićić, dok su aktivnosti na društvenim mrežama i sajtu organizacije u punom jeku, a taj posao je poveren grafičkom i veb dizajneru Dušanu Kipiću.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa