10. april 2014.10. apr 2014.
ZAVRŠEN SEDMODNEVNI PERFORMANS JELENE GAVRILOVIĆ U GALERIJI KCŠ

TERAPIJSKA MOĆ OSLIKAVANjA

Na nesvakidašnji način u galeriji Kulturnog centra, tokom prethodne sedmice Jelena Gavrilović, akademska slikara pružila je Šapčanima nešto više od doživljaja umetničkog dela. Pogledima zainteresovanih izložila je sam proces stvaranja murala. Impozantno delo veličine 4m dž 2,5m od izgletovanih rigips ploča postavljenih na drvenoj konstrukciji i premazanih akrilnom podlogom posle samo nekoliko časova počelo je dobijati svoje prve oblike. Po rečima autorke namera performansa „Ispred“ bila je povratak publike u galerijski prostor i ukazivanje na položaj dece sa smetnjama u razvoju.
- Inspirisan je ujedno i nekom mojom ličnom pričom pošto sam majka deteta koje ima poteškoća u razvoju. Tema je usko vezana za problem položaja dece sa poteškoćama i problemima u razvoju bilo da su ti problemi iz autističnog ili nekog drugog spektra. Mislim da mi kao društvo treba daleko više da pružimo toj deci podršku, da se više obrati pažnja na obrazovne inkluzivne programe i uopšte da čitavo društvo bude uključeno u tu priču pošto je to za sada poprilično selektivno ““ rekla je Jelena koja je i autor programa art terapije za decu sa smetnjama u razvoju.
Poznata pored klasičnog oslikavanja i po oslikavanju enterijera, upotrebnih predmeta, nameštaja, Jelenina prvobitna namera bila je da posle prezentacije gotovog rada, u ponedeljak, mural bude „uništen“.
- Opet je u pitanju taj neki lični terapijski trenutak koji sam kao umetnik imala potrebe da rešim. Prvi problem tiče se te postojeće treme kod umetnika a od publike i kritike kada ti izlažeš sebe i to što radiš nekako jako direktno. A drugi trenutak je ta potreba da se umetnik počne oslobađati od preteranog vezivanja za ono što je stvorio i da nastavi dalje. U neku ruku želela sam da uništim taj mural, da ponovo oslobodim i prostor i energiju i da se, jednostavno, ne vezujem za delo u toj meri. Nadam se da ću nešto trajno moći da ostavim na nekim drugim javnim površinama, fasadama u gradu ““ istakla je Jelena.
Kao član skoro oformljene umetničke organizacije „Holodrom“ sa nestrpljenjem iščekuje odluku vezanu za projekat „Muralizacije“ koji nudi oslikavalje određenih gradskih zidnih površina.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa