10. april 2014.10. apr 2014.
ALEKSANDRA SAVATIĆ O IDEJI ZA MUZEJ JANKA VESELINOVIĆA U GLOGOVCU

ZASLUŽUJE ZNAMENITI KNjIŽEVNIK

Dom kulture u prelepom mačvanskom selu, gde je službovao otac Miloš, idealno mesto. Više kulturnih sadržaja. Škola, crkva i grobnica Veselinovića
Prilikom izrade prostornog plana opštine Bogatić, Aleksandra Savatić, diplomirani inženjer arhitekture, zaposlena u Planu Šabac, kao urbanista planer, došla je na ideju o projektovanju i izgradnji muzeja Janka Veselinovića u Glogovcu. Prema njenim saznanjima Dom kulture, podignut oko Drugog svetskog rata u ovom prelepom mačvanskom selu je gotovo idealno mesto za muzej, priznatog srpskog književnika. Janko je rođen u obližnjem Salašu Crnobarskom, a sa porodicom je došao u Glogovac, gde je njegov otac Miloš službovao u seoskoj crkvi.
Crkva, Škola i dom kulture su ranijom odlukom Skupštine opštine Bogatić, gde i Glogovac administrativno pripada, kulturna dobra od izuzetnog značaja.
- Zgrada doma kulture u centru sela je jako lepo arhitektonsko zdanje ali je u očajnom stanju i potrebno ju je što pre restaurirati. Po mojoj zamisli bila bi to višenamenska građevina, osposobljena za različite kulturne sadržaje. Tako i zamišljam njenu sanaciju i pripremu dela za muzejsku postavku posvećenu životu i delu Janka Veselinovića, koji sigurno zaslužuje ovako nešto, kaže Aleksandra.
Po njenim rečima u toku je prikupljanje projektne dokumentacije i uskoro bi trebalo da pristupi izradi samog projekta. Osnovna ideja je da rekonstruisana, postojeća građevina ima prostor za izlaganje i prezentaciju raznovrsne, arhivske i druge građe posvećene znamenitom književniku, čiji je, primera radi roman, „Hajduk Stanko“, najviše štampana knjiga u istoriji srpske književnosti.
Deo doma seoskog Doma kulture, koji je sada ruglo u centru sela, trebalo bi posle renoviranja da bljesne novim sjajem, baš kao i izuzetno reprezentativan i osvetljen deo za izlaganje. Prema Aleksandrinoj zamisli neće izostati ni velika sala, predviđena za različite skupove.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa