10. april 2014.10. apr 2014.
OAZA MIRA U MAČVANSKOM BELOTIĆU

RAJ U PRIRODI

Porodica Prelić iz Mačvanskog Belotića bavi se, za ovdašnje uslove, neobičnim poljoprivrednim poslovima.
Umesto tova goveda i svinja, Bratislav i Jelica Prelić odlučili su da se bave uzgojem ribe. Za mačvanske uslove neobičnu vrstu, opredelili su se pre 15 godina i bez obzira na sve teškoće, nijednog momenta nisu se pokajali.
- Teren i prirodni uslovi su u ovom delu Mačve veoma povoljni za uzgoj ribe. Kanal u neposrednoj blizini omogućio je funkcionisanje ribnjaka, a supruga i ja se svakodnevno trudimo da ovo mesto još više uredimo, kaže Bratislav.
Ipak, dok riba u zimovnicima miruje, vlasnici ribnjaka, ne svojom krivicom, nemaju mira. Od obećanih subvencija za proizvodnju ostalo je mrtvo slovo na papiru, te će zbog, kako odgajivači kažu, tehničke greške, ostati bez obećanih sedam dinara po kilogramu ribe.
- Nadležni iz Ministarstva poljoprivrede takvu odluku pravdaju greškom u pravilnicima. Kada smo pokušali da popunimo obrasce shvatili smo da se u njima uopšte ne nalazi kolona za ribu. Sve ostale krupne i sitne životinje bile su predviđene, čak i žabe i puževi, samo ribe nije bilo nigde. Niko nije mogao da nam objasni zbog čega se to dogodilo, pa su pojedinci samostalno dopunjavali kolone, ali bez efekta. Postoje najave da će uzgoj ribe ove godine ipak biti subvencionisan, tako da nam ostaje da se nadamo, da će, bar na taj način, prošlogodišnja nepravda biti ispravljena, navodi Bratislav.
I pored propusta državnih organa, Prelići ne gube nadu, već naprotiv, zajedno veruju u još bolje rezultate.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa