10. april 2014.10. apr 2014.
PROIZVOĐAČ ZA UZOR

KOZA ELIKSIR ŽIVOTA

To tvrdi Predrag Mijailović iz Pejinovića koji je šest godina posvećen brizi o Sanskim kozama koje proizvode izuzetno mleko na idiličnim padinama pradedovskog imanja gde je stigao kada se ugasilo preduzeće posle tri decenije stvaranja u kojem je prednjačio u opštini Vladimirci.
- Nisam hteo da mi drugi udeljuje. Supruga i ja smo se odlučili da to budu koze pošto je to retko ko birao za zanimanje. Imao sam jedno vreme oko 130 koza i more mleka i dobrog sira, pošto je supruga farmaceut i istančanog ukusa za preduzetništvo pa svašta pomera u ovom radu. Šteta što nismo dvadesetak godina mlađi stvorili bi imperiju od ovog posla. Valjda će neko od mlađih prepoznati koliko može da donese ovaj rad. Probali su brat i zet ali sa nedovoljno sluha, počinje ispovest popularni Pida i nastavlja:
- Od registrovanih oko 600 vrsta trava koza jede samo 400 i proizvodi izuzetan sir za kojim je jagma kao i mleko koje je prvi proizvod kojim smo i spoznali lekovita svojstva. Biće ih prava paleta bude li zdravlja.
Tu Mijailović ističe koliko je samo njemu pomoglo:
- Istini za volju nisam voleo ove proizvode ali kao bolestan čovek sam ih ipak koristio i obarao šećer koji je znao ići i do 20 na tri. Pomaglo je i ostalim organima, srcu. Tajna dobrog rada je ispaša i odgovorno tvrdim da ni kozi ni meni bez paše nema života. Kozi zbog kvaliteta proizvoda, a meni života jer 12 kilometara prevalim pešice po ovim pobrđima, osmehuje se Pida.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa