10. april 2014.10. apr 2014.
PRIM. DR SLOBODAN MIRKOVIĆ, PREDSEDNIK SKUPŠTINE GRADA ŠAPCA

DOKTOR U POLITICI

Već godinama je Slobodan Mirković uz lekarski posao posvećen i politici. Nastojanja su da u šabačkoj Skupštini ostvari istinsku parlamentarnu demokratiju za dobrobit grada
Šabački hirurg koji se svojevremeno posvetio i političkom životu uspeva da objedini humanost i društvenu realnost. Zalaže se za izmenu izbornog zakona po kome bi odbornici i poslanici vladali svojim mandatom i odgovarali interesiima birača. U šabačkoj skupštini nastoji da deli pravdu po poslovniku poštujući slobodu mišljenja suprotstavljenih stranaka. Smatra da je dobro što su Socijalisti pojačali gradsku vlast i da se samo prevazilaženjem stranačkih interesa mogu činiti dobra dela za grad i građane. Slobodan Mirković objedinjuje struku i ubeđenje, humanost i politiku.
Postoji uverenje da je šteta ako se dobar lekar, što važi za Vas, posveti i politici. Delite li to mišljenje?
- Kada bi bio potpuno posvećen politici onda bi to mogao da prihvatim. Međutim ja radim profesionalno posao lekara a politika mi je neko drugo zanimanje, odnosno time se bavim volonterski. Znači radno vreme provodim u bolnici a van tog vremena bavim se politikom koliko to mogu i koliko mi okolnosti dozvoljavaju. U svakom slučaju mislim da je bavljenje politikom vrlo težak i nezgodan posao i onaj ko se tome posveti mora da bude ipak poseban sklop ličnosti i svega, jer to je posao uvek na nekoj ivici ili da se padne dole ili da se podigne gore. Sve zavisi od veštine.
Vi se godinama nosite sa takvim izazovima?
Ovo mi je drugi mandat predsednika Skupštine a bio sam od dvehiljadite do dvehiljade četvrte i odbornik, nikada nisam obavljao neku političku profesionalnu funkciju. Skoro sedam godina bio sam direktor Zdravstvenog centra što je u okviru profesije koju sam baš u toj ustanovi započeo, i kao direktor obavljao sam i poslove hirurga
Dilema je svakako šta je teže od ta dva posla ali pitanje je i šta više ispunjava čoveka?
- Mislim da je teži posao hirurga, lekara, a pogotovo hirurga u našim uslovima, taj posao više ispunjava čoveka i čini ga zadovoljnim kada se postigne uspeh koji značajno doprinese pojedincu da ozdravi, ili preživi na kraju krajeva. Tako da je to teži posao ali i veće zadovoljstvo pruža čoveku. U politici toga nema, to je kao u sportu, igraš utakmicu i ako pobediš uspeh je, ali dolazi i sledeća utakmica.
Šta je u politici uspeh?
- Izbori, naravno. Koji god da su u pitanju tu se vidi koliko je neka politička opcija uspešna. Ali tu se stvar ne završava, ako su prošli izbori onda mora da se radi, da se ostvaruje ono za šta je dobijeno poverenje. To je malo teži posao, pogotovu u okolnostima kod nas. Konkretno ako govorimo o Demokratskoj stranci, 2008. godine Boris Tadić je pobedio na predsedničkim izborima, Demokratska stranka je bila okosnica Vlade, sve je krenulo dobro ali je kap dolila svetska ekonomska kriza koju mi iz našeg malog ugla nismo mogli ni da shvatimo, koliko to pomera sve u relativnom smislu i koliko utiče na ovu našu Srbiju, koja je i onako u problemima od vajkada. I zato se desilo ovo što jeste dvanaeste a i potom i ove godine, mislim na izbore.
Kada je u pitanju Šabac, grad sa bogatom političkom tradicijom, mnogi građani koji su imali priliku da prate snimak nedavne Skupštine, nisu baš oduševljeni onim što se dešavalo?
- Skupština je najviši organ uprave u ovom gradu i donosi odluke bitne za život grada. Mi ne donosimo zakone kao republička Skupština ali donosimo odluke iz komunalne infrastukture i svega onoga što pripada lokalnoj samoupravi. Tako da ne možemo na toj Skupštini da se bavimo debatnim klubom. Svi odbornici dobiju materijal i dnevni red za sednicu, koje šalje Gradsko veće, i to se razmatra.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa