10. april 2014.10. apr 2014.
MILENA ĆORILIĆ, PREDSEDNICA GRADSKOG UDRUŽENjA PENZIONERA ŠABAC

ZA BOLjI POLOŽAJ NAJSTARIJE POPULACIJE

Na području grada Špca živi 24.239 penzionera. To je četrdeset odsto u odnosu na Mačvanski okrug. Prosečna penzija u Srbiji iznosi 24.270 dinara dok je najniža oko 13.000. Aktivnosti Gradskog udruženja penzionera Šapca, koje broji 6.000 članova, usmerene su upravo na poboljšanje materijalnog položaja najstarije populacije, posebno onih sa najnižim primanjima.
- Posredstvom Saveza penzionera Srbije, ali i sopstvenim angažovanjem, Gradsko udruženje uticalo je da se očuva penzioni sistem od daljeg urušavanja i ugrožavanja životne egzistencije penzionera, a time i mnogih porodica. Jedna od najbitnijih aktivnosti, kao i svake godine, bila je snabdevanje penzionera ogrevom po povoljnim uslovima na otplatu od šest do devet rata. Gradsko udruženje ispunilo je i sve obaveze za besplatan odlazak penzionera u banje o trošku Republičkog fonda PIO, a organizovano je i slanje u banjsko-klimatska lečilišta i rehabilitacione centre ““ rekla je Milena Ćorilić, predsednica Gradskog udruženja penzionera Šabac.
Pri Udruženju tokom godine veoma aktivno radi osam sekcija od kojih je najaktivnija Šahovska. U obeležavanju meseca solidarnosti sa starim licima tokom oktobra prošle godine ekipa od pet članova učestvovala je i na Šestoj Olimpijadi sporta, zdravlja i kulture „trećeg doba“ u Vrnjačkoj banji. Tim povodom, kao i svake godine, na predlog mesnih zajednica najugroženijim penzionerima dodeljena je materijalna pomoć i skromni pokloni.
- Pored toga što nastojimo da im poboljšamo materijalni položaj kroz nabavku ogreva, zimnice, trudimo se da im učinimo i drugi deo lepšim, a to je organizovanje izleta, druženja, igranki gde je odziv penzionera dosta visok. Jednostavno to je jedna prilika da se oni malo opuste i da se druže. Sarađujemo i sa drugim udruženjima, posebno iz Mačvanskog okruga. Izuzetnu saradnju imali smo i sa Savezom penzionera Srbije koje aktivno učestvuje u poboljšanju materijalnog i socijalnog položaja penzionera. Važno je, takođe, da je Udruženje uspešno sarađivalo sa Filijalom Republičkog fonda penziono-invalidskog osiguranja. Svi problemi naših penzionera bili su blagovremeno i u skladu sa važećim Zakonom o PIO rešeni, a penzioneri korektno saslušani i posavetovani.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa