10. april 2014.10. apr 2014.
SVEŠTENIK VOJISLAV PETROVIĆ PODNEO OSTAVKU U ODBORU ZA OBLEŽAVANjE STOGODIŠNjICE CERSKE BITKE

NEZADOVOLjAN UČINjENIM

Nezadovoljan radom Odbora i celokupnim odnosom gradske vlasti prema pitanju obeležavanja stogodišnjice Cerske bitke i Prvog svetskog rata sveštenik Vojislav Petrović prošle sedmice podneo je ostavku u Odboru za proslavu.
Prema njegovim rečima Odbor se od osnivanja sastao samo tri puta, iako su bili dogovoreni sastanci na svakih petnaest dana, a u poslednjih 14 godina na Cer nije dopremljen ni jedan kontejner za smeće, dok su zaljubljenici u ovu planinu za samo jedan dan skupili 120 džakova otpada.
- Na dosadašnjim sastancima Odbor se bavio samo kalendarom kulturnih dešavanja (predavanja, izložbe, suveniri). Moji predlozi da idemo ka konkretnim i realnim projektima, nisu naišli na razumevanje. Objasnio sam im da će predavanja i izložbe ljudima brzo izaći iz glave, te da se moramo angažovati na uređenju izletišta, proširenju saobraćajnica na području između Trojanovog i Kosaninog grada, gde su bile završne operacije Cerske bitke - objašnjava Petrović i dalje navodi.
- Rezultat takvog nerada i nedostatka vizije i nepoštovanje ukupne istorije Cera kao i žrtava Cerske bitke je taj da desetine hiljada školske, predškolske i srednjoškolske dece i stotine sportskih klubova nemaju izletište na Ceru.
Petrović potom navodi da sve što je do sada na Ceru urađeno, jeste rezultat njegovog ličnog zalaganja a ne rada Odbora, te da će se i u buduće, uprkos ostavci, truditi da Cer dobije dostojna obeležja i sadržaje.
- Vredna pomena je odluka Eparhijskog saveta da se na vrhu Cera na mestu stradanja gradi monumentalni Krst pobede i pomirenja, vidljiv iz Šapca, Loznice i svih pristupnih puteva. JP “Srbija šume“ nije odobrila lokaciju za ovaj spomenik, tako da sam obezbeđujem parcelu i finansiram izradu potrebne dokumentacije. Takođe, lokalne vlasti nisu pokazale nikakvo interesovanje za spomenik najmlađem podoficiru svih vremena Momčilu Gavriću iz Trbušca, lično sam naručio i finansirao spomen bistu koja će uskoro biti postavljena na privatnoj parceli ispod Trajanovog grada, okrenuta prema Pobedniku u Beogradu ““ kaže Petrović.

Najnoviji broj

21. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa