10. april 2014.10. apr 2014.
POČINjE REALIZACIJA PROJEKTA “REGIONALNA DEPONIJA SREM-MAČVA“

ZA ČISTIJI ŠABAC

Projekat „Regionalna deponija Srem-Mačva“, finansira Evropska unija, sprovodi ga Stalna konferencija gradova i opština kroz program „Edžchange 4“, a realizuju ga gradovi Sremska Mitrovica i Šabac. Projektom je bilo predviđeno da se izaberu udruženja građana koja imaju iskustva u realizaciji projekta u oblasti zaštite životne sredine i koja će u svom gradu sprovesti određene projektne aktivnosti koje se odnose na unapređenje upravljanja otpadom. Uslov je ispunjen kada su se na konkurs prijavili UG „EKOS“ iz Šapca i organizacija iz Sremske Mitrovice sa sličnim referencama. Saradnja između dva grada ozvaničena je i ugovorom potpisanim u Sremskoj Mitrovici trećeg aprila.
Projekat „Regionalna deponija Srem-Mačva“ trajaće od aprila 2014. do februara 2015. godine i u tom periodu šabački EKOS realizovaće podprojekat „Za čistiji Šabac - Ti si na potezu“. Opšti cilj njihovih aktivnosti je promocija primarne separacije otpada i reciklaže kao i informisanje javnosti oba grada o tome. Projekat treba da doprinese snažnijem uključivanju građana u tokove pravilnog upravljanja otpadom i stvaranju ekološke svesti.
- U projektu „Za čistiji Šabac - ti si na potezu“ vidimo novu šansu kojom bismo potvrdili dosadašnji petogodišnji rad organizacije i uključili još veći broj građana - volontera. Sada, kada smo osnaženi novim mladim i stručnim kadrovima sigurni smo da ćemo još više doprineti podizanju svesti građana o zaštiti životne sredine. Razlika u odnosu na naše prethodne aktivnosti je u tome što ćemo kroz ovaj projekat delovati još agresivnije kako bismo edukacijama i konkretnim delima na terenu došli do što većeg broja ljudi, kaže Maja Mandić, predsednica UG „EKOS“ iz Šapca.
Primarnom separacijom otpada u budućnosti trebalo bi da se smanji odlaganje otpada na novoj sanitarnoj deponiji koja je sa radom počela u februaru ove godine. Na taj način produžava se vek njenog korišćenja i postižu ekonomski rezultati. Cilj je da jednoga dana dostignemo razvijene zemlje EU u kojima se samo 5% otpada odlaže na deponiju(Austrija je dobar primer).

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa