11. decembar 2014.11. dec 2014.
RADIO ŠABAC SLAVI ROĐENDAN

RITAM DOBRIH VIBRACIJA

Radio Šabac u subotu, 20. decembra, slavi 45 godina postojanja.
Godina 1969. bila je jedna od burnijih u savremenoj istoriji čovečanstva. Nil Armstrong i posada „Apola 11“ šetali su po Mesecu, El Salvador i Honduras zaratili su zbog fudbalske utakmice, dok je Džimi Hendriks zatvorio festival Vudstok. Daleko od svetskih događaja, u mikro okvirima, pravi bum izazvao je početak rada lokalne radio stanice, Radio Šapca. Tada verovatno niko nije mogao ni da pretpostavi koliko će ova stanica biti slušana samo 15 godina kasnije. Danas, poput većine srpskih medija, Radio Šabac sa neizvesnošću gleda u budućnost. Glavni i odgovorni ukrednik ovog medija, Živojin Žunić, pravi jasnu paralelu između vremena kada je Radio Šabac bio jedna od najslušanijih stanica na prostoru bivše Jugolsavije i aktuelnog trenutka.
- U tada jedinstvenu redakciju, koju su činili novinari „Glasa Podrinja“ i Radio Šapca došao sam 1979. godine. Finansijka situacija tada je bila veoma dobra. Zahvaljujući čuvenim „željama, čestitkama i pozdravima“, Radio Šabac bio je, posle Radio Beograda, najslušanija stanica u Jugoslaviji. Osim toga, u to vreme, Radio Šabac bio je nosilac informativnog programa u gradu. Gradovi i opštine tada nisu imali svoje televizije, već su novosti iz oblasti lokalne samouprave građani saznavali na radijskim talasima. Naš radio bio je prepoznatljiv po jutarnjem porgramu, aktuelnim temama i dnevniku, koji je sadržao sve važne informacije koje su se tog dana dogodile u gradu, kaže Žunić.
I pored izmenjenog koncepta, Radio Šabac ima perspektivu, kaže jedan od najiskusnijih šabačkih novinara.
- Od 2000. godine program Radio Šapca prilagođen je savremenim trendovima. Danas je naš radio urbani, gradski radio, koji se sluša svuda po Šapcu. I informativni progam je prilagođen slušaocima, a karakterišu ga najvažnije kratke informacije o aktuelnim dešavanjima u gradu. Sa novim emisijama, i projektima poput „Omladinskog radija“, stvaramo novu publiku, koja potvrđuje da radio ima budućnost. Od ponedeljka je moguće pratiti program Radio Šapca i uživo, preko „live stream“, što će svakako značiti i Šapčanima koji se trenutno nalaze van svog grada, navodi Žunić.
Jedan od prepoznatljivih glasova Radio Šapca je Svetlana-Ceca Ljubić. Ona više od dve decenije svakodnevno izveštava Šapčane o aktuelnim gradskim temama.
- Na Radio Šapcu sam od 1992. godine, kada sam se prijavila na oglas za volontere u Jutarnjem programu. Tada je radio postao, a posle ovoliko godina mogu da kažem i ostao, moja velika ljubav. Radio živi, iako se konceptualno dosta promenio. Ostao je najbrži od svih medija, a savremene tehnologije nam pružaju mogućnost da, ukoliko je to potrebno, direktno u programu saopštavamo najvažnije informacije, navodi Ljubićeva.
Prednost radija je, dodaje naša sagovornica, i u imaginaciji.
- Možda nije dobar oblik za radio, ali reportaže koje se emituju u programu pružaju mogućnost slušaocu da stvori sliku o događaju o kom se izveštava. Za razliku od televizije, gde dominira slika, radio ima moć zvuka, odnosno glasa, na osnovu kog se čovek informiše. Najteži zadatak je zainteresovati slušaoca koji te ne vidi da sasluša izveštaj do kraja. Naša profesija je nepredvidiva, jer ma koliko se trudili da isplaniramo dan, nikada se ne zna koji će nas događaj tog dana iznenaditi, pa možda, umesto planiranih aktivnosti završimo na pijaci, ili na susretu sa ministrom, kaže Ljubićeva.
Sa talasa Radio Šapca slušaocima se, 20. decembra 1969. godine prvi obratio spiker Slobodan Ćurčić.
M.Maksimović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa