11. decembar 2014.11. dec 2014.
KOSTAJNIK KOD KRUPNjA

KLIZIŠTE JALOVINE OSLABILO BRANU

Jalovina iz bivšeg rudnika „Stolice“ koja se usled poslednjih kiša nataložila, oslabila je i preti da probije branu u selu Kostajnik kod Krupnja. Usled slabljenja brane voda sa toksičnim materijama pronašla je put i sada ponovo teče Kostajničkom rekom.
- Došlo je opet do odvaljivanja znatne količine materijala sa bokova jalovišta. Činjenica je da voda prolazi ali zaštitili smo selo a sada rešavaćemo dalje problem, i od ovog materijala i od vode - kaže pomoćnik direktora RTB „Bor“ Saša Perišić.
Razočarani i izmučeni zbog problema sa kojima se suočavaju mesecima, većina meštana nije bila raspoložena za razgovor. Neprijatni miris, glavobolje i briga su samo neki od problema sa kojima se u Kostajniku svakodnevno suočavaju.
- Nisu ništa ni uradili, šta ćemo mi i dalje strahujemo, stalno gledamo gore da li će krenuti ništa nam nisu uradili kako treba- kaže meštanka Bosa Milosavljević.
Toksične materije koje sada plivaju duž celog sliva reke, pretnja su i za meštane susednih sela, a useve koje su gajilu uz reku odavno su prežalili.
- Ceo taj sliv reke Korenita i Jadra, naročito mi koji smo tu na udaru ispod Kostajnika, sva izvorišta su nam i dalje zagađena. To što nosi reka par dana je bilo bistro, dok je brana funkcionisala izbistrila se reka i nije bilo uočljivo koja je količina taloga u rečnom koritu- kaže Zoran Glišić odbornik u gradskoj skupštini.
Radnici RTB Bor nedavno su sagradili sedam brana ali one prema rečima stručnjaka nisu dovoljno sigurne a za trajnije rešenje, koje postoji, potrebno je izdvojiti više novca.
- Ove prve mere koje su preduzete u cilju sanacije jalovišta očigledno da nisu u potpunosti adekvatne, i da je ovo alarmantno, signal da se mora preduzeti nešto ozbiljnije u cilju trajnijeg rešenja, koji će zadovoljiti sve aspekte - kaže Dragan Milošević iz pokreta Zeleni - Loznica.
I dok meštani Kostajnika strahuju za zdravlje i bezbednost domova, teški metali stigli su i do Drine. Brana, iako oslabljena, uz sanaciju se održava ali ostaje neizvesno kakve će probleme doneti prvi jači sneg.
D. Mićić

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa