11. decembar 2014.11. dec 2014.
U MAČVI INTENZIVIRAN SVINjOKOLj I UČESTALE SLAVE

OBAVEZAN PREGLED MESA

Zbog velikog broja sezonskog klanja svinja u tekućem, zimskom periodu i učestalih slava u Mačvi je aktuelizovan pregled svinjskog mesa na trihinelozu.
- To je bolest svinja i ljudi, kaže doktor veterinarske medecine Nebojša Davidović i naglašava: Trihineloza spada u grupu parazitskih bolesti. To je teško obolenje koje može zadesiti i ljude, a posledice trpe do kraja života. Pregledom svinjskog mesa možemo ovu zaraznu bolest preduprediti.
Napomenuo bih da je uzročnik bolesti trihinela spiralis-valjkasta glista. Čovek se može zaraziti ako pojede svinjsko meso koje u sebi sadrži učaurene larve trihinele spiralis. Rezervoar parazita su divlje svinje, neki glodari-pacovi, jer su te životinje svaštojedi i najčešće u prirodi dolaze u dodir sa zaraženim mesom i tako se same zaraze. Stoga je pregled mesa svinje obavezan i tako se sigurno štitimo od te bolesti.
Postoje dve metode kojima se vrši pregled mesa. To su: veštačka digestija i kompresija. Najsigurniji i najčešći uzorak koji se koristi je mišićni deo dijafragme. Razlog je što je u njemu procenat učaurenih larvi sedam puta veći nego u skeletnoj muskulaturi (mišićima buta, plećaka, leđa...)
Davidović dodaje da u veterinarskim ambolantama pregled mesa, kompresionom metodom obavljaju na trihinoskopu, diplomirani veterinari-doktori veterinarske medicine, a ne bi trebalo to da rade veterinarski tehničari.
Larve trihinele su golim okom nevidljive i iz tog razloga se i koristi pomenuti specijalni aparat. Pregledom svinjskog mesa otklanja se mogućnost zaraze ljudi, a pored zaklanih tovljenika, kontroliše se i meso zaklanih prasadi i krmača.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa