11. decembar 2014.11. dec 2014.
„NIKOLAJEVCI“ NAJBOLjI NA „ARHIMEDESOVOJ“ INTERNET OLIMPIJADI ZA OSNOVCE

MATEMATIČKI ASOVI BEZ PREMCA

Posle nedavnog uspeha na „Arhimedesovoj dopisnoj olimpijadi 2014“ učenici OŠ „Nikolaj Velimirović“ mogu se pohvaliti najnovijim postignućima kada su u pitanju takmičenja iz matematike. U finalu „Internet olimpijade za osnovne škole“ u organizaciji Matematičkog društva „Arhimedes“, a pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, u nedelju 14. decembra, četiri učenika VIII3 osvojila su prva mesta što nije uspelo nijednoj školi u Srbiji. Nemanja Saveski, Nikola Petreski, Mihailo Radojević i Veselin Isailović pored postignutog uspeha obezbedili su i nove bodove za predstojeći upis u Matematičku gimnaziju u Beogradu.
- Veoma smo zadovoljni uspehom. Prva dva kola smo preko interneta rešavali zadatke. Oni koji su imali više od deset bodova takmičili su se u finalu. U finalu smo imali tri listića sa po četiri zadatka. Posle svakog urađenog listića odgovarali smo pred komisijom ““ rekao je Nemanja Saveski.
Iako su zadaci bili od težih za njih to nije bila nikakva prepreka. Uz puno rada, vežbanja i volje lako su stigli do konačnih rešenja.
- Takmičenje je dobro proteklo. Zadaci su bili poteški ali svaki je lak kada se uradi. Dobro smo sva četvorica uradili. Ostvarili smo veliki uspeh. Takmičenje je drugačije od ostalih. Pošto smo dva kruga radili kod kuće imali smo malo više vremena da razmislimo o neki problemima, a u finalu smo imali priliku i usmeno da objasnimo komisiji kako smo stigli do rešenja ““ istakao je Nikola.
Pripreme za takmičenje su bile intezivne a da su se isplatile potvrdio je i novi uspeh Mihaila Radojevića. Posle trećeg mesta na „Arhimedesovoj dopisnoj olimpijadi 2014“ ovoga puta bio je prvi sa maksimalnih dvadeset pet bodova.
- Kad imamo želju možemo sve da uradimo. Stižemo i da učimo i da se spremamo za takmičenja. Imamo vremena za sve što volim ““ dodao je Mihailo.
Matematika za njih je nešto više od običnog predmeta. Zanimljivi svet brojeva, problema koje treba rešiti, su svet u kome dolazak do tačnog rešenja predstavlja pravo zadovoljstvo. Zato i nečudi što je ljubav prema matematici ovoga puta nagrađena velikim uspehom.
- Volim matematiku jer je veoma zanimljiva. Volim da rešavam neke probleme. Poručio bih mlađim drugarima da matematika nije bauk. Potrebno je samo da vežbaju kako bi lako došli do rešenja ““ rekao je Veselin.
Uspeh veći samim tim što su od šezdeset učenika iz cele Srbije upravo šabački osnovci imali najviše osvojenih prvih mesta.
- Za uspeh ove dece zaslužni su ne samo nastavnik koji im predaje nego i učitelji koji su radili, roditelji i svi njihovi drugari koji zajedno sa njima rešavaju problem. Treba posebno istaći njihovu motivisanost, posvećenost poslu i spremnost da se uhvate sa izazovima u bilo kojoj situaciji. S druge strane, oni su stekli i samopouzdanje za bilo koji budući ispit, bilo za upis u srednju školu, bilo na fakultet, bilo sutra kad budu inžinjeri pa treba da se uhvate u koštac sa novim situacijama. Ojačali su sebe, osnažili i mislim da će biti stvarno uspešni ljudi ““ istakao je prof. matematike Mioljub Isailović.
O. Gavrilović

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa