11. decembar 2014.11. dec 2014.
„STOJANOVCI“ POBEDNICI KVIZA „STO GODINA VELIKOG RATA“ KULTURNOG CENTRA

ZNANjEM DO PRIZNANjA

Povodom obeležavanja stogodišnjice Prvog svetskog rata Kulturni centar organizovao je Školski kviz „Sto godina Velikog rata“. Posle kvalifikacionih testova na kome su učestvovali učenici osmog razreda iz dvanaest osnovnih škola iz Šapca, Volujca, Zminjaka, Majura, Prnjavora i Lipolista u polufinale su se plasirale ekipe Osnovnih škola „Laza K. Lazarević“, „Jevrem Obrenović“, „Janko Veselinović“ i „Stojan Novaković“.
- Ovo je zaista dobar način da se deca kroz druženje i zabavu na jedan malo drugačiji način upoznaju sa nacionalnom istorijom. Konkretno sa Prvim svetskim ratom i to sa posebnim akcentom na lokalnu istoriju. S obzirom na to da smo čitave godine imali kroz različite institucije kulture obeležavanje ovog jubileja mogli smo da vidimo izložbe, dramske programe i književne večeri, pa i u našoj, tako da je to takođe bio jedan vid neformalnog učenja ““ rekla je mr Katarina Janković Popović koja je zajedno sa istoričarem Brankom Božićem osmislila i realizovala ovaj projekat.
Finalno veče prošlog petka pokazalo je ne samo veliko znanje već i takmičarski duh učenika Osnovnih škola „Janko Veselinović“ i „Stojan Novaković“.
- Prezadovoljni smo odzivom i učešćem škola. U polufinalu su odlučivale nijanse. Morali smo da upotrebimo i džoker pitanja jer je bilo nerešenih rezultata. Cilj nam je bio da probudimo kod njih radoznalost i interesovanje za istoriju i istoriju njihovog grada. Želeli smo da taj takmičarski duh prenesmo na polje znanja. Nadam se da smo uspeli u tome. Deca su to jako lepo primila. Zahvalnost za nesebičnu pomoć dugujemo „Office softnjare solution“ koji su uradili softverski deo kviza, akademskom slikaru Ivanu Vujaniću, nastavniku likovnog iz „Lazine“ škole, koji je dao idejno rešenje za pozadinu kviza. Najveću zahvalnost dugujemo aktivu nastavnika istorije osnovnih škola sa kojima smo imali izuzetnu saradnju. Nadamo se da ćemo ovo prerasti u tradiciju sa nekom drugom temom, nekim drugim jubilejom ““ istakao je istoričar Branko Božić koji je bio i član tročlanog žirija u sastavu predsednica Brankica Popović, prof. istorije iz OŠ „Nikolaj Velimirović“, i istoričar umetnosti Branislav Stanković, kustos Narodnog muzeja.
Posle samo četrdeset pet minuta i deset pitanja za svaku ekipu sa tri poena više pobedu su odnele Tamara Lukić, Kristina Mitrović, kapiten, i Nevena Jovanović iz OŠ „Stojan Novaković“. Njima su pored pehara i zahvalnice pripale knjige „Žene u Prvom svetskom ratu“ Zavoda za udžbenike.
- Nije bilo teško. Učila smo pogotovo što volim istoriju. Bilo je lako. Kad se nešto voli onda se može sve ““ rekla je Nevena sa čijim rečima su se složile i Kristina i Tamara dodajući da je timski rad doprineo pobedi ali i nastavnica istorije Radenka Živanović.
- Deca su stvarno divna i sa njima uopšte nije teško sarađivati. Kada izraze želju da nauče nešto novo nije teško sa takvom decom raditi. Daju maksimum od sebe. Računala sam na njih. Opravdale su poverenje. Prezadovoljna sam i oduševljena Pohvalila bih Kulturni centar na ovoj akciji. Imali smo zaista lepu saradnju koja je počela još u oktobru. Mislim da su sve ekipe bile dobre. Posebno ove četiri koje su prošle u polufinale. Svaka od njih je mogla biti pobednik. Sticajem okolnosti, malo možda sreće, ove godine mi smo pobedili ““ dodala je prof. istorije Radenka Živanović.
Drugoplasiranim iz OŠ „Janko Veselinović“ Marku Laziću, Filipu Jakšiću i Nikoli Moskovljeviću, kapitenu, pripale su knjige „Srbi na Krfu“.
O. Gavrilović

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa