11. decembar 2014.11. dec 2014.
PREDSTAVLjENA ZBIRKA PESAMA „SNOMISLI“ MILOVANA MATIĆA U ŠABAČKOM POZORIŠTU

I BI REČ...

Na početku beše ćutanje/Na kraju će biti ćutanje/U sredini su Reči/Reči što rađaju Ljude/I Ljudi koji rađaju Reči/Reči što svetlost bude/I tama koja im preči, stihovi su autora nagrađene zbirke „Snomisli“ u izdanju Izdavačke kuće „Književna omladina Srbije“. Tako je na rečima svojih misli zaplovio Šapčanin Milovan Matić podarujući srpskoj književnoj sceni neveliko delo u kojem „zbrinjava reči u svetove i svetove u reči“ kad ne zbrinjava ljude kao specijalizant ortopedske hirurgije i traumatologije.
- To je zanimljiva kombinacija. U principu i medicina i poezija negde u suštini nose istu težinu, idu zajedno. Korak po korak. Nose istu težnju a to je potraga za skladom. Narvano, na drugačije načine sa jednim racionalnim pristupom na strani medicine, a emocionalnim pristupom na strani poezije. Ali u principu negde u medicini je taj naglasak na vraćanju uspostavljanjem izgubljenog sklada, a u poeziji je više naglasak na samom procesu traganja. Kroz pisanje čovek pokušava takođe da nađe sebe. Bar je meni putovanje kroz „Snomisli“ tako delovalo. Takođe i upoznavanje sebe kojeg nisam poznavao. Podsećanje na neke lepe trenutke. A mogućnosti za književno stvaranje su mnogobrojne s obzirom na svet koji nas okružuje i ljude sa kojima stupamo u interakciju. Inspiracije i podsticaja za pisanje ima dosta. Kao što Čehov reče jednom: „Medicina je moja zakonita supruga, a književnost mi je ljubavnica. Kada se zasitim jedne provedem noć sa drugom“ ““ rekao je Matić u ponedeljak na predstavljanju svog pesničkog prvenca u Šabačkom pozorištu.
Prepoznavši neosporan Matićev pesnički talenat „Književna omladina Srbije“ uvrstila je ovo delo u svoju ediciju „Pegaz“ podržavši na taj način pesnika koji odbija da prihvati da je civilizacija knjige izgubila primat i da je produhovljeni doživljaj sebe, stvari oko sebe, stav koji ne pripada pojedincu našeg doba ekranske i potrošačke kulture.
- Knjiga „Snomisli“ spada u ona književna dela u kojima se prepoznaje sva unutrašnja snaga jednog iskonskog grča u kome se prepoznaju nade i strepnje njegovog detinjstva, mladosti i života. Milovan je pesnik atmosfere, pesnik jednog raspoloženja. Njegov angažman pripada onom delu kulture, onom delu nasleđa, kojem, svojim senzibilitetom i radom nesumnjivo pripada, a to je urbana književna scena. Sa druge strane ima elemenata pop kulture zbog čega je njegov pesnički jezik i esejistički postupak otvoren prema jednom čitanju koje nije opterećeno nikakvim postmodernističkim tropima, nije previše zasićen, nego jedan dug slobodan stih koji ima svoj ritam, svoj tempo u toj jednostavnosti ““ istakla je Lara Dorin, pisac i saradnik Izdavačke kuće „Književna omladina Srbije“.
Na krilima Matićevih „Snomisli“ zaplovili su svi prisutni zahvaljujući i maturantima Šabačke gimnazije Milici Mitrović i Kristini Marković, koje su čitale stihove, Dragani Marković i Jeleni Brkić čiji su glasovi očarali publiku, kao i muzičkoj pratnji gitaristima Draganu Ninkoviću Guti i Nikoli Mijajloviću, učeniku Šabačke gimnazije.
O. Gavrilović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa