11. decembar 2014.11. dec 2014.
ISTORIČAR UMETNOSTI IVAN STANIĆ U GALERIJI KULTURNOG CENTRA

NOVI MEDIJI BUDUĆNOST UMETNOSTI

Poslednjih godina svedoci smo sve većeg širenja digitalne umetnosti i medijske kulture. Umetnost, tehnologija i nauka svojom interakcijom u svakodnevnici ispunjenoj eletronskom dominacijom otvorile su vrata novih svetova koji su do sada bili nedostupni. Slika naše sadašnjosti i budućnosti na ovaj način postaje mnogostruka i umrežena što je nedavno prikazano i na Festivalu „S.U.T.R.A.“, tj. „Spoj umetnosti, tehnologije, raznovrsnog i autentičnog“. Upravo o ovim novim dometima ljudske kreativnosti koja istražuje generisane preplete tehnologije, umetnosti, nauke i društva sa naglaskom na njihovoj simbiozi i složenosti međusobnih odnosa, kao i promena kroz koje neprestano prolaze, govorio je istoričar umetnosti Ivan Stanić, kustos i autor projekta, prošlog petka u galeriji Kulturnog centra.
- Ideja festivala je da se po prvi put na jednom mestu okupe novi vizionari sadašnjosti i sutrašnjice i da se njihov rad predstavi u potpuno novom svetlu, na način do sada neviđen na umetničko-naučnoj sceni Srbije. Bez obzira na stalan napredak koji tehnologija donosi, naš fokus je usmeren na pitanja od ključnog značaja za društvo ““ istakao je Stanić koji je održao obećanje dato u februaru ove godine na predavanju „Nauka i umetnost ““ savremene prakse u Srbiji“ u okviru projekta „Centar za savremenu umetnost“ Kulturnog centra, da će se ponovo, posle pauze, realizovati ovaj festival Doma omladine u Beogradu.
Festival „S.U.T.R.A.“ nastao je 2009. godine u cilju istraživanja veze tehnologije i umetnosti, animacije društva po pitanju razvoja nauke i umetnosti, predstavljanja naučnih i tehnoloških dostignuća kroz umetnost, predstavljanja primera njihovog graničenja, spajanja, prožimanja i sažimanja, istovremeno pokazujući deci, mladima i stručnjacima da su nauka i umetnost nezaobilazni deo svakodnevnice.
- Meni je veliko zadovoljstvo što sam predstavio ono što smo na prošlom predavanju pominjali. Napokon se realizovao projekat „S.U.T.R.A“ pre nekih mesec dana u Domu omladine. Deo tog projekta jeste i evropski projekat „Soft control“. Predstavnici naše scene učestvovali su zajedno sa predstavnicima iz Hrvatske, Slovenije, Latvije i mnogih drugih zemalja koji su članovi ovog projekta. Jako sam zadovoljan. Predstavljajući radove sa tog festivala želeo sam da i ovde iniciramo lokalnu scenu. Nosilac tog evropskog projekta nauke i umetnosti jeste manji grad kao što je Maribor koji je, da kažemo, kibl centar za multimedijalnu umetnost. To je jedan od načina da se neke nove forme umetnosti i nauke zajedno prikažu ali i da se nađu sredstva za njihovu realizaciju. Želeli smo da ljudima prikažemo šta može, kako može i na koji način da se obezbede sredstva.
Umetnost novih medija, čije se tematike jako brzo menjaju, prateći tendencije u politici, okruženju, svakodnevnom životu, postaje nerazdvojni deo naših života. Snalaženje u svemu tome je jedan od problema na koji nauka i umetnost žele da daju odgovore. Sveprisutan strah od novog dovodi do oslanjanja umetnika na stare medije jer im je to poznat teren.
- Mislim da je to sasvim normalna stvar. Svaki vek donosi novu umetnost, nove tehnike, tako da će ova umetnost verovatno za desetak godina biti jedna uobičajena stvar. Stare formule umetnosti prosto će se menjati u skladu sa promenama oko nas. Novi mediji, tehnologija, omogućavaju da vaš rad kao umetnika novih medija bude lakše dostupan široj populaciji nego raniji. Možete da ga plasirate odmah i da to bude dostupno i u mnogo većem broju. Ne zehateva mnogo novca. To je poenta. Kad imate neki uređaj koji ima pristup internetu, računar, telefon ili tablet, možete svašta da uradite. Ne postoji neko ograničenje za razliku od ranijih tehnika koje su se upotrebljavale u umetnosti.
Budućnost je na mladim umetnicim. Sve zavisi od njih, njihove želje i entuzijazma. Sebe ne treba posmatrati lokalno, kako je istakao Stanić, već izaći iz tih okvira, konkurisati i učestvovati u raznim projektima i na taj način obezbediti sredstva za realizaciju svojih sopstvenih projekata. Tražeći naći ćete ono za čim tragate.
O. Gavrilović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa