11. decembar 2014.11. dec 2014.
NOVE KNjIGE

Drama pod feredžom

„Noć u Damasku“, Mila Starčević, Partenon (Beograd 2013)
Nova knjiga Šapčanke Mile Starčević „Noć u Damasku“ (Partenon 2013), sedamnaesta po redu, istinita je priča o Beograđanki koju je u najstarijem gradu na svetu otelo nomadsko pustinjsko pleme. Romaneskno štivo izuzetno je filmično i govori o opasnosti, koja Evropljanke vreba u arapskom svetu u kojem je muškarcima mnogoženstvo dozvoljeno a žene zabrađene i odevene u crne duge haljine. Roman, iz vizure neimenovanog Muškarca i Žene, na ubedljiv način svedoči o snazi ljudske volje i - moći vere.
Knjiga je pisana u trećem i prvom licu, a jedini imenovani su Španci Karlos i Hulio, i doktor Petar Starčević. Autorka je na taj način u svoj književni svet uvela svoga supruga i iskazala mu zahvalnost za višedecenijska putovanja po svetu - za obilazak 137 zemalja - zahvaljujući kojima je postala poznat putopisac.
„Noć u Damasku“ nudi obilje podataka o gradu u srcu pustinje, o Siriji i Palmiri, pustinjskoj metropoli na Putu svile koju je stvorila kraljica Zanubija. Narator, poput svojevrsnog turističkog vodiča, predstavlja i Malulu, drevno a bajkovito mestašce Isusa Hrista, jedino na svetu u kojem se govori aramejski - najstariji jezik. Čitaoca uvodi i u hrišćansku crkvu, smeštenu u moru islama. Upoznavanje Damaska naročito je detaljno i uverljivo pa Čitalac ima utisak da je ukoračio u Omajad džamiju, jedno od novih svetskih čuda, podignutu na temelju bazilike u kojoj je kapela sa glavom sv. Jovana.
Glavni junaci „Noći u Damasku“ su beogradski intelektualci. Žena je advokat, kći diplomate, rođena u Madridu, a Muškarac je zaljubljeniji u svoju suprugu nego u putovanja. Nije u stanju da joj išta odbije, a toleriše i činjenicu da je teški kupoholik. Voli svoju stasitu plavušu, sa očima boje neba, i uoči Nove godine u hotelu „Ferhat“ u Damasku strpljivo čeka da se dotera pred polazak u kupovinu. Posmatra brda u daljini, koja opasuju grad i kriju pustinju, spreman da zajedno izađu na Trg džamije i šetelište „optočeno drvoredom palmi“.
U Trgovačku četvrt Ona odlazi sama, a On za to vreme uživa u šetnji i arapskom čaju. Po čajdžinicama upoznaje običaje i navike Sirijaca, i između dva poziva mujezina sluša čitanje svete knjige Antar i Abla - ep o hrabrosti i borbi. Strpljivo troši četiri sata, a za svoju kupoholičarku biva zabrinut tek uveče. Tako počinje neverovatna a istinita priča o beloj ženi u svetu brkajlija odevenih u dugačke dželabe, otetoj u gradu koji na rubu pustinje vri od turista.
Zbog zaboravljene kese, u kojoj su sandale ukrašene zlatnim paspulom, i „samodržive“ čarape koju je pokušala da skine u nekom haustoru, Beograđanka je postala plen otmičara. Muškarac je alarmirao sve, prvo u hotelu a onda u policiji i ambasadi. Osuđen na strpljenje ispratio je turističku grupu sa kojom su došli, a iz Damaska otišao tek kada je potvrđeno da je reč o otmici. Očaj i bespomoćnost u Beogradu je blažio alkoholom, i postao senka sebe nekadašnjeg.
Žena se probudila u pustinji, sunce ju je peklo a žeđ mučila. Bila je u nemilosti vrelog peska, hladnih noći i dve plemenske žene. Do glave zakopana pod šatorom sa životinjama, razum je čuvala razgovorom sa kozama i ovcama, konjima i kamilama, sve dok nije odlučila da se pokori i da - do prve prilike za beg - trpi i ćuti. Sa karavanom je putovala noćima, jer „dan u pustinji ubija sve živo“, a u zoru pomagala pri razapinjanju šatora. Malo po malo prihvatila je život nomada, i u potrazi za oazom prevaljivala peščane beskraje. Zahvaljujući kretanju u krug upoznala je magiju i surovost pustinje, i saznala da ljudi bez adrese dnevno preživljavaju na jednoj urmi i čaši kobiljeg mleka.
Prva prilika za beg pružila joj se posle osam meseci i trinaest dana pustinjskog života. Tada je određena da sa prve dve žene ode u nabavku, u suk. Slučaj je hteo da u džamiji, koju su posetile, čuje muškarca koji je poluglasno pričao na španskom. Dok su se njene pratilje klanjale privukla je pažnju tog mladića i šaputavo ga zamolila za pomoć. Karlos i Hulio, članovi motociklističkog relija kroz pustinju, u njenim očima pročitali su veliku nevolju, u njoj videli svoju majku i - odlučili da pomognu.
Duže od dva meseca Žena se oporavljala u crkvi sv. Tekle u Maluli. Zahvaljujući monahinjama, potom, stigla je do Ambasade Srbije u Damasku a odatle na Surčinski aerodrom.
Noć u Damasku Mile Starčević roman je opomene. Preporučuje uživanje u upoznavanju sveta, ali, srećan kraj drame pod feredžom ne sme da zavara ljubitelje egzotičnih putovanja. Naprotiv.
Živana Vojinović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa