11. decembar 2014.11. dec 2014.
KNjIGA PETRA BERIĆA I DRAGANA JOSIPOVIĆA

MAČVANI NA RATIŠTU, ZAVIČAJ U PLAMENU

Nedavno je objavljeno druga knjiga istoriografsko-dokumentarnog dela Mačvani u Balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu (1912-1918.) kao i izmenjeno i dopunjeno izdanje prve knjige, čiji su autori Petra Berić i Dragan Josipović, i na taj način je data potpuna slika o stradanjima ratnika Mačve. Veliki broj ilustracija - ratne fotografije bitaka i komandanata savezničkih i neprijateljskih armija, kao i brojni prilozi dodatno obogaćuju ovu ediciju, jedinstvenu u Srbiji. Zbog obimnosti istorijske građe i priloga od ukupno 1.088 strana delo je objavljeno u dve knjige.
Posle nekoliko godina arhivskih istraživanja, kao i rada na terenu, Petar Berić i Dragan Josipović su uspeli da obezbede podatke za sve poginule, umrle i nestale ratnike Mačve u dva balkanska i u Prvom svetskom ratu iz trideset četiri sela sa područja bivšeg Mačvanskog sreza. Ukupan broj nastradalih ratnika Mačve, prema podacima iz Vojnog arhiva u Beogradu i sa spomenika u centrima mačvanskih sela je 5.467 redova i oficira.
Ideja za ovo delo nastala je kada su autori kao članovi Saveza potomaka ratnika Srbije 1912-1920. g., otkrili određeni broj podataka o ratnim zbivanjima u Mačvi i o sudbini pojedinaca.
- Iz priča moga oca Ljubomira, solunskog ratnika, saznao sam dosta pojedinosti o njegovih šest godina ratovanja, što me je podstaklo da počnem tragati za istinom o tim tragičnim godinama istorije srpskoga naroda ““ kaže profesor Petar Berić.
Koautor oko rada na ovoj knjizi i njenom objavljivanju, Dragan Josipović, dodaje:
- I mene je veoma zainteresovao ovaj period iz srpske istorije, posebno zbog velikih stradanja u Mačvi, što je bilo od odlučujućeg uticaja da se uključim u ovaj izuzetno naporan i složen istraživački rad i objavljivanje knjige.
Najznačajniji deo obe knjige su podaci pronađeni u Vojnom arhivu u Beogradu. To je neobjavljena arhivska građa - popisi umrlih, poginulih i palih u ratovima 1912-1918. sa 5.467 imena ratnika Mačve. Ove spiskove sastavili su opštinski sudovi iz mačvanskih sela 1930. godine i oni su veoma detaljni (pored prezimena i imena ratnika navedene su i godina rođenja, godina smrti, oznaka čete, bataljona i puka, kao i ime srodnika koji je ostao). U prvoj knjizi su podaci o nastradalim Mačvanima iz sela koji su sada u sastavu Opštine Bogatić, dok su u drugoj knjizi podaci o ratnicima iz mačvanskih sela koja su posle teritorijalnih promena pripala gradovima Šabac (petnaest sela) i Sremska Mitrovica (sedam sela).
Pored dokumentarne građe, svaka od ove dve knjige sadrži i istoriografski deo - u prvoj o velikim srpskim bitkama i stradanjima u ratovima 1912-1918., a u drugoj o spomenicima, srpskim vojničkim grobljima i austrougarskim logorima u pomenutim ratovima.
Posebne celine su podaci o spomenicima poginulim i umrlim ratnicima Mačve, podignutim u centrima sela od strane potomaka ratnika, a uz pomoć države i crkve po završetku pomenutih ratova.
Obe knjige sadrže i odgovarajuće priloge koji dopunjuju sliku o ovom periodu istorije srpskog naroda (Karađorđeva zvezda sa mačevima, spiskovi Mačvana nosilaca Karađorđeve zvezde sa mačevima i drugih odlikovanja, pesme i marševi srpskih vojnika, izbor ratne lirike srpskih pesnika i dr.).
Mačva je, inače, u Prvom svetskom ratu bila na udaru austrougarskih trupa i u prvoj i u drugoj ofanzivi, te su tada austrougarski vojnici počinili mnoge zločine nad civilnim stanovništvom, ženama, deci i starcima. Samo u mačvanskom selu Prnjavor je pobijeno preko 300 stanovnika.
Svoje mišljenje o knjigama dali su istaknuti naučni radnici - docent dr Miloš Ković sa odeljenja za istoriju Filozofskog fakulteta u Beogradu i dr Radomir J. Popović sa Istorijskog instituta u Beogradu.
Izdavači knjige su Narodna biblioteka „Janko Veselinović“ Bogatić i Savez potomaka ratnika Srbije 1912-1920.g. Beograd.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa