11. decembar 2014.11. dec 2014.

PISMA ČITALACA

Povodm Uredbe Vlade Srbije o umanjenju plata i penzija koja je prouzrokovala proteste prosvetnih radnika, hopću da istaknem sledeće:
I ja sam penzioner i biće mi umanjena penzija, i nisam protiv toga ako će to prouzrokovati stabilizaciju budžeta Srbije i boljitak u idućoj i narednim godinama.
Međutim, smatram da pored umanjenja plata i penzija treba tražiti uštedu i na drugim stranama.
Sada se često ističe pogotovu od prosvetnih radnika da je pre umanjenja plata trebalo uraditi platne razrede. Sigruno je da bi postojanje platnih razreda smanjilo razlike u primanjima koje su po pet, deset puta, ili čak i više razlika između najnižih i najviših ličnih dohodaka. Ovo se posebno odnosi na zaposlene u državnim organima, zdravstvenim, prosvetnim i drugima.
Navešću kako je to bilo ranije dok su po Zakonu o javnim službenicima postojali platni razredi. Ja to vrlo dobro znam jer sam počeo da radim u bivšoj opštini Volujac krajem 50 godina prošlog veka kada je Zakon o javnim službenicima bio na snazi.
Najniži lični dohodak bio je DžDž platni razred i to NKV radnika, zatim PKV radnicima DžIDž platni razred, KV radnici su bili DžVII, zaposleni sa Srednjom Ekonomskom školom DžVI, prosvetni radnici ““ učitelj u DžV, Viša sprema DžIV, visoka DžII i dalje doktori nauka, primarijusi, magistri i sl.
Drugo i kasnije kada sam radio u Medicinskom centru u Šapcu bili su Saveti u širem sastavu sa predstavnicima društvene zajednice pored zaposlenih i nikome se nije plaćala nikakva naknada. Sada se svim članovima u Upravnim odborima plaćaju nadoknade. Posebno treba istaći i članstvo u Gradskom veću Šapca koje se takođe isplaćuje članovima (koliko sam čuo) što je takođe trošak za budžet Grada, jer 20.000 koliko se isplaćuje članovima je nepotrebno, jer mnogi rade za 15 i 20.000 dinara.
Smatram da bi ukidanjem nakanda u Upravnim odborima, Gradskom veću i sl. dosta uštedelo u budžetu Grada, a smanjenjem razlike u ličnim dohocima, a primenom platnih razreda, smanjile bi se razlike u L.D. što bi na nivou Republike dovelo do ušteda.
Miroslav Ivanović, dipl. pravnik m

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa