11. decembar 2014.11. dec 2014.
SAOPŠTENjE ZA NOVINARE ““ VIKTORIJA SLjUKA I DRAGICA RIBIĆ SU „ŽENE ZA 5“ OPPORTUNITY BANKE

ŽENE BORCI

Izabrane najbolja preduzetnica i najbolja poljoprivrednica petu godinu za redom Novi Sad
Nakon selekcije i ocenjivanja prijava koje su ušle u uži izbor od strane žirija banke za najbolju preduzetnicu 2014. godine u organizaciji Opportunity Banke pod nazivom “Žena za 5“, imenovana je pobednica Viktorija Sljuka, vlasnica male preduzetničke radnje “Viktorija Brooms“ iz Ratkova. Za najbolju poljoprivrednicu izabrana je Dragica Ribić, vlasnica poljoprivrednog gazdinstva iz Zasavice 1, malog sela na obodu Srema. Obe dobitnice, Opportunity banka nagradiće sa po 150.000 dinara namenjenih za unapređenje sopstvenog malog poslovanja.
Ove godine smo, po prvi put, „Žene za 5“ birali među prijavljenim klijentkinjama banke, pre svega kako bismo najbolju preduzetnicu i poljoprivrednicu izabrali u skladu sa misijom i vrednostima banke. To su obične žene, pre svega majke, supruge i domaćice, i žene borci koje su samozapošljavanjem rešile da obezbede sebi i porodici egzistenciju. U pitanju su mali biznisi, često još uvek u razvoju poslovanja, ali sa potentnim tržištem i ekonomskom isplativošću koji zajedno, vlasnici i njenoj porodici, garantuju životnu transformaciju i bolji životni standard.
Viktorija Sljuka, naša naj preduzetnica, je supruga i majka dva dečaka koja je pre tri godine nakon proglašenog stečaja u zadruzi ostala bez posla, ali je rešila da život nastavi radeći ono što najbolje zna ““ proizvodeći metle od sirka. Viktorija je žena koja je sopstvenim snagama, organizovala proizvodnju u improvizovanim prostorijama u dvorištu kuće, otkupljujući jednu mašinu za šivenje metli bez koje proizvodnja nije mogla da startuje, a ostale postepeno ručno izrađujući uz pomoć supruga.
Ovaj posao star tek nešto preko 2 godine, nimalo lak za ženu, uz to zahtevan i prljav, kategorisan kao stari zanat, ona radi sa zadovoljstvom, zajedno sa još četvoro radnika koje angažuje po potrebi, od čega su tri žene. Danas, Viktorijine metle pored domaćeg, odlaze i na tržišta u region. Uz mnogo truda i rada, stalno planiranje i organizovanje aktivnosti, pa i pomoći dece kad rok zahteva, Viktorija uspeva da odgovori velikoj tražnji i potentnom tržištu, iako i dalje radi u teškim uslovima, bez skladišnog prostora za sirovinu i bez sopstvene zemlje za proizvodnju sirovine.
Dragica Ribić, najbolja poljoprivrednica konkursa „Žena za 5“, majka je troje dece i radi na svom imanju od jutra do večeri. Dragica proizvodi kukuruz, žito, ječam, uzgaja prasiće (100), tovljenike (80), krmače (10), ovce, jaganjce (18) i brojne poslove na gazdinstvu uglavnom obavlja sama jer su suprug i sinovi zaposleni. Jutrom, tri sata provodi u oborima kako bi nahranila brojnu stoku i pregledala svako mladunče. Dragici nisu strani ni muški poslovi, ona vozi traktor, takođe i brine o finansijama imanja, a u sezoni, kad posao zahteva, zapošljava dve žene kao sezonsku radnu snagu. Ova vredna i složna porodica, predvođena Dragicom koja je glavna na imanju, počela je od nule i svojim radom i trudom uspela da napravi dobar i ozbiljan posao.
Opportunity banka je inicirala ovu nagradu kao podsticaj ženskom preduzetništvu, jer je ženama u Srbiji danas teško započeti i razviti sopstveni biznis, a “Viktorija Brooms“, mali biznis i z Ratkova, i agrobiznis Dragice Ribić iz Zasavice imaju još teže uslove za afirmaciju na tržištu, manju dostupnost informacija, teži pristup tehnologijama zbog karakteristika poslovanja u manje razvijenim i ruralnim sredinama, pa im je pomoć i podrška dodatno potrebna.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa