18. decembar 2014.18. dec 2014.
OBELEŽENO STO GODINA OD KOLUBARSKE BITKE

STAZAMA JUNAKA

Ko sme, taj može. Ko ne zna za strah, taj ide napred, reči su vojvode Živojina Mišića koje su, posle sto godina, ponovo odjeknule u manastiru Bogovođa, odakle je 1.350 planinara iz šezdeset dva kluba i društva krenulo put manastira Ćelije gde se nalazi Spomen kosturnica poginulim junacima u Kolubarskoj bici. Među njima našla su se i dvadeset tri člana Planinarsko smučarskog društva „Cer“, četrnaest Planinarsko alpinističkog kluba „Čivija“, kao i članovi Udruženja građana „Cerski marš“.
- Ovo je bila uzvratna poseta Planinarsko smučarskom društvu „Ćira“ iz Lajkovca, organizatoru ove manifestacije pod pokroviteljstvom Planinarskog saveza Srbije, a našim gostima na proslavi stogodišnjice Cerske bitke. Posebno ističem njihovo gostoprimstvo s obzirom da su od planiranih četristo pedeset do petsto učesnika ugostili nas 1.350. Ovom prilikom osveštan je spomenik na brdu Čovka koji su postavili planinari PSD „Ćira“ u znak sećanja na Dimitrija Tucovića i petsto pedeset izginulih Srba od austrougarske ruke 1914. godine ““ rekao je Živan Žika Nikolić, plninar PSD „Cer“ koje je u ovom pohodu prisećanja i odavanja počasti predvodio novoizabrani predsednik Nenad Đermanović.
Priliku da obiđu manastir Bogovođu koji datira još iz petnaestog veka, etno kuću u Bogovođi, Županjačku vodenicu iz petnaestog veka na reci Ljig, brdo Čovku, taktički veoma važnu kotu u Kolubarskoj bici, manastir „Ćelije“ iz četrnaestog veka, obnovljen 1923. godine, glavno žarište ove bitke Vrače brdo i manastir Ćelije, imali su i gosti iz Republike Srpske, Crne Gore i Mađarske.
O. G.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa