18. decembar 2014.18. dec 2014.
UČENICI ŠKOLE PRIMENjENIH UMETNOSTI POSETILI MARIBOR

SPOJENI UMETNOŠĆU

Umetnost ne poznaje granice. A da je to tako potvrdilo je i dvanaest učenika Škole primenjenih umetnosti u pratnji profesora Dragane Mališić Marković, Mihaila Simovića, Saše Gligorić i direktorke Nevenke Đokić koji su od 15. do 18. bili u poseti Srednjoj školi za obrazovanje u Mariboru. Tokom četvorodnevnog boravka, koje je realizovano zahvaljujući podršci Gradske uprave grada Šapca, šabački đaci imali su priliku da pored druženja prisustvuju časovima na kojima su razmenjivana iskustva u umetničkom i obrazovnom radu.
- Ljubazni domaćini, profesori i uprava, primili su nas srdačno i sa toplinom, pa je boravak u ovoj savremenoj, moderno opremljenoj školi bio veoma prijatan i ostaće nam u posebno lepoj uspomeni. Prisustvovali smo časovima u fotostudiju, studiju za video produkciju i grafičko oblikovanje i kabinetu za modno oblikovanje, gde smo videli dobre primere saradnje učenika sa različitih obrazovnih profila, a neke od naših učenica su se uključivale u aktivnosti na ovim časovima. Maribor nas je posebno oduševio jer je grad umetnosti sa brojnim galerijama, muzejima i kreativnim sadržajima ““ rekao je prof. Simović.
Pored upoznavanja grada, novih ljudi, druženja, na Jovanu Jakovljević, učenicu trećeg razreda, najveći utisak ostavila je Srednja škola za oblikovanje sa svojim vrlo modernim smerovima i najsavremenijom opremom.
- Grad je prelep, a ljudi veoma prijatni. Primetili smo da je dosta školskog sadržaja slično našem. Posebno sam bila ponosna kada smo, u okviru predstavljanja našeg rada i nakon projekcije filma o našoj školi, dobili veliki i iskren aplauz. Lako smo komunicirali sa vršnjacima iz Slovenije, i u školi i u đačkom domu gde smo bili smešteni, jer ako želite da se razumete, jezičke barijere ne postoje. Proveli smo, družeći se, prelepe trenutke i svakako ćemo ostati u kontaktu sa svima koje smo upoznali ““ istakla je Jovana.
Nova poznanstva i prijatelje za ovo kratke vreme stekla je i Katarina Srdanović, učenica drugog razreda, dodavši da jedva čeka da ponovo vidi svoje nove drugove. Ljubaznošću domaćina bila je očarana i Marija Marković, učenica trećeg razreda.
- Oduševilo me je koliko je grad čist i koliko Mariborčani vode računa o svojoj okolini, ali mi je najjači utisak ljubaznost sa kojom su nas dočekali. Škola koju smo posetili je fantastična, atmosfera je prijatna i dopalo mi se što se učenici tokom rada odlično i zabavljaju ““ dodala je Marija.
Boravak u Mariboru, kako je istakla direktorka Škole primenjenih umetnosti Nevenka Đokić, još jednom je potvrdio tradicionalno dobro prijateljstvo sa Slovenijom.
- Imali smo divne domaćine, upoznali smo se sa radom Srednje škole za oblikovanje, družili sa učenicima i profesorima, posećivali časove, razmenjivali iskustva, znanja i veštine u oblastima koje su nam zajedničke (grafički dizajn, fotografija, dizajn tekstila), a projekcijom filma o našoj školi i reprezentativnom izložbom uspešno smo predstavili naš rad, uživajući u zajedničkom i dragocenom iskustvu. Šabac i Maribor su gradovi koji bi u budućnosti mogli značajnije sarađivati, ne samo na nivou umetnosti, kulture i obrazovanja. Šabac od Maribora može da nauči kako se od jednog industrijskog centra, kakav je Maribor bio do devedesetih, može konstituisati potpuno novi identitet grada, u kome su umetnost, kultura i turizam generatori razvoja, pa je Maribor 2012. godine bio i evropska prestonica kulture, tako da je to danas jedan potpuno održivi koncept razvoja grada. Nadamo se i unapred radujemo gostovanju ove slovenačke škole u Šapcu, a Škola primenjenih umetnosti će se potruditi da bude podjednako dobar domaćin, nastavljajući putem uspostavljenih kreativnih veza i saradnje i dokazujući da su kultura i umetnost oduvek bili jezik koji se svuda razume. Nadam se da nas u budućnosti očekuju i zajednički projekti, jer je to takođe bila jedna od tema naših razgovora ““ rekla je direktorka.
Na toplo gostoprimstvo domaćina šabačka škola uzvratila je izložbom radova svojih učenika pod nazivom „Umetnost ““ univerzalni jezik koji spaja ljude“ na kojoj su prikazani plakati, nastali na časovima grafičkog dizajna, fotografije Sekcije za fotografiju i digitalnu grafiku i unikatni ogrtači od platna, kože i vune, nastali kao plod istraživanja učenika u oblasti dizajna tekstila.
O. Gavrilović

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa