18. decembar 2014.18. dec 2014.
NOVA KNjIGA

NAGRADA “MILUTIN BOJIĆ“ DODELjENA MAČVANIMA

U prethodnom broju “Glasa Podrinja“,objavljen je prikaz knjige “Mačvani u Balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu 1912-1918“, autora Petra Berića i Dragana Josipovića.
Povodom stogodišnjice od početka Prvog svetskog rata i pobede srpske vojske u Kolubarskoj bici, Fondacija “Milutin Bojić“ u Beogradu, koja nosi ime pesnika-autora “Plave grobnice“, dodeljena je Petru Beriću i Draganu Josipoviću nagrada za najbolju knjigu.
Na svečanosti organizovanoj u sali Centralnog doma vojske Srbije u Beogradu, nagradu za prvo mesto je autorima uručio pukovnik Ljubomir Marković, predsednik Republičkog odbora Saveza potomaka ratnika Srbije 1912-1920 u Beogradu. On je istakao da je žiri Fondacije “Milutin Bojić“, jednoglasno odlučio da je knjiga mačvanskih autora najbolja knjiga u ovoj jubilarnoj godini, kao i da je to kapitalno delo koje sadrži dragocene podatke o stradanju Mačvana, a i da istovremeno daje sliku stradanja srpskog naroda uopšte. Knjiga je sveobuhvatna i jedina ove vrste u Srbiji.
Knjiga “Mačvani u Balkanskim i Prvom svetskom ratu 1912-1918“ dobila je visoke ocene doktora istorijskih nauka, recenzenata knjige.
Docent dr Miloš Ković sa Odeljenja za istoriju Filozofskog fakulteta u svom osvrtu “O sećanju i savesti istakao je: “ Autori su posle sažetog pregleda ratnih operacija, opisali sva znamenja koja su duž ratnog puta, ostala za Mačvanima od Zebnjaka i Tekeriša do San Matijasa, Zejtinlika i Bizerte na teritorijama današnje Srbije, Makedonije , Grčke i Tunisa. Činjenice o zločinima okupatora nad civilima i ratnim zarobljenicima ovde su dopunjene podacima o stradanjima Srba u austrougarskim logorima u Aradu, Nađmeđeru, Nežideru, Jindrihovcima, Boldogasonju, Braunauu, Ašahu i Mauthauzenu, u današnjoj Austriji, Mađarskoj, Rumuniji, Slovačkoj i Češkoj.“
Dr Radomir J. Popović sa Istorijskog instituta u Beogradu u prikazu “Posveta zavičaju“ takođe je istakao da je pomenuta knjiga izvor prvog reda “ Petar Berić i Dragan Josipović u knjizi posvećenoj učešću Mačvana u ratovima 1912-1918 godine, završili su pre tri godine započeti posao. Time je stručnoj i široj čitalačkoj publici dat celovit uvid u ogromne žrtve koje su žitelji Mačve, čitav jedan naraštaj, podneli u dobu svakovrsnog stradanja i u vremenu smrti. Obezličena žrtva koje su do sada predstavljane statističkim parametrima, sada su pretvorene u stradalnike sa imenom i prezimenom, mestom rođenja i mestom smrti. “
Lj.Đ.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa