18. decembar 2014.18. dec 2014.
IZLOŽBA O PRVOM SVETSKOM RATU U PRNjAVORU

VIŠE KULTURNIH SADRŽAJA

Na inicijativu poverenice Gradske uprave za Prnjavor Danijele Petrović prošle srede otvorena je izložba posvećena stradanju stanovnika ovog mesta u Prvom svetskom ratu
Iako je prošao čitav vek, Prnjavor pamti i ne oprašta. Izložbom „100 godina od stradanja u Prnjavoru i Mačvi“, na inicijativu poverenice Gradske uprave Danijle Petrović, odata je počast nedužno stradalom civilnom stanovništvu u Prvom svetskom ratu. Širenje kulturnih sadržaja samo je jedna od aktivnosti koje će poverenici na seoskom području sprovoditi kako bi se uslovi života na selu približili onim koji postoje u gradu.
- Kao gradski poverenik imam obavezu da saslušam sve probleme građana i da njihove predloge i zahteve prosledim strukturama Gradske uprave koje su nadležne za njihovo rešavanje. Drago mi je da se, osim tih administrativnih poslova, u Prnjavoru bavimo i širenjem kulturnih sadržaja. Posnosna sam, kao i ostali meštani Prnjavora, na to što smo u prilici da vidimo deo naše istorije o kojoj izložba govori. Do sada su su se ovakve izložbe mogle posećivati samo u većim sredinama, te se nadam da smo ovim korakom mnogo toga promenili na bolje, rekla je Petrovićeva.
Predstavnici Doma kulture zahvalni su Narodnom muzeju iz Šapca na svesrdnoj podršci u organizaciji izložbe. Zoran Kalabić, direktor Doma kulture, kaže da nedužne žrtve ne smeju biti zaboravljene.
- Izložba je svedok stradanja koje se dogodilo u Prnjavoru pre sto godina. Za samo dva dana skoro 400 nedužnih civilnih žrtava su položile živote na oltar otadžbine. Austrougarske horde su, u krvavom piru, počinile zločine kakve do tada svet nije video. Prnjavor je mesto mučenika, spomen kosturnica pored Crkve svetog Ilije je „Ćele kula“ Zapadne Srbije. Zbog orgomnih žrtava naš Prnjavor je odlikovan i Karađorđevom zvezdom. Za četiri godine više od 1.200 ljudi je nestalo iz ovog mesta. Izložba koju smo organizovali služi i kao opomena, da dobro razmislimo da li smo dostojni naših predaka, naveo je Kalabić.
Prnjavorskim žrtvama biće posvećena svečana liturgija u Crvki svetog Ilije 30. decembra. Narodni muzej iz Šapca će i u budućnosti, u saradnji sa gradskim poverenicima, učestvovati u projektima koji unapređuju kulturne sadržaje na seoskom području.
- Saradnja sa ljudima iz Prnjavora bila je veoma dobra. I u narednom periodu planiramo da organizujemo niz stručnih predavanja u vezi sa istorijom sela i širenjem kulure. Biće nam drago da sarađujemo na osnovu želja i potreba stanovnika Prnjavora i ostalih mesta, navela je Svetlanka Milutinović, kustos Narodnog muzeja u Šapcu.
Poverenici na selu će i narednih dana imati dosta aktivnoti. Za sledeću nedelju najavljeno je nekoliko događaja koji će se realizovati uz podršku predstavnika Gradske uprave, ustanova kulture i drugih organizacija.
Dom kulture iz Prnjavora, samostalno i u saradnji sa drugim institucjama, tokom decembra organizuje nekoliko značajnih kulturnih događaja. Osim izložbe „100 godina od stradanja u Prnjavoru i Mačvi“, koja je otvorena do 15. januara, posetioci Doma kulture moći će da vide i tradicionalni godišnji koncert, zakazan za 26. decembar.
- Čitavu godinu posvetili smo obeležavanju Prvog svetskog rata. Naše amatersko pozorište je predstavu „Sveti Georgije ubiva aždahu“ igralo u više od 20 gradova. Folkorni ansambl će 26. decembra imati svečani godišnji koncert, koji će početi intoniranjem „Marša na Drinu“, navodi direktor Doma kulture Zoran Kalabić.
M.Maksimović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa